Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Septembra. 2022. USK
NP UNA: Pozitivna kretanja u turizmu donijela prijeko potrebni optimizam

Uprava Nacionalnog parka „Una“ zajedno sa nadležnim iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kao i uz podršku predstavnika Agencije ‘USAID’ organizirali su  u srijedu  u Bihaću prezentaciju dokumenta pod nazivom „Plan upravljanja posjetiocima i uključivanje lokalne zajednice NP Una“. Riječ je o važnom planskom dokumentu koji je sastavni dio sveobuhvatnog Plana upravljanja parkom „Una“ a koji bi treba uskoro biti usvojen i koji će dati odgovor budućeg razvoja Nacionalnog parka…

Drveni suveniri neizostavna su ponuda turističkih mjesta. Gosti ih mogu kupiti i ukoliko se odluče posjetiti Nacionalni park „Una“. Vlasnica kućne radinosti iz Kulen Vakufa, Ilda Hasanagić zadovoljna je ovogodišnjom turističkom sezonom. Optimizam zbog dobrih i pozitivnih kretanja u turizmu dijele i drugi. Porodica Dedić bavi se poljoprivredom. Proizvodi za svoje potrebe dok je dio dostupan za prodaju. Njihovi domaći proizvodi  dostupni su lokalnom stanovništvu ali prije svega turistima posebno u ljetnoj sezoni. Uspostavom NP ‘Una’  i dolaskom brojnih domaćih i stranih gostiju, osigurali su sebi, kažu, sigurno radno mjesto.

Ovakve primjere sve više slijede i ostali stanovnici naselja u području Nacionalnog parka. Na svojim gazdinstvima proizvode zdravu domaću hranu, uređuju i iznajmljuju objekte za odmor. Ali i interesuju se za dalji razvoj Nacionalnog parka i benefite koje mogu u budućnosti očekivati. U značajnom broju tako su se danas okupili u Bihaću na prezentaciji dokumenta „Plan upravljanja posjetiocima i uključivanja lokalne zajednice parka „Una“. Dio je ovo glavnog planskog dokumenta upravljanja Nacionalnim parkom  nakon što je istekao prethodni dokument donesen za period od 10 godina.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision