Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2014. USK, Vijest dana
NP “Una” jedno od najprestižnijih zaštićenih područja u Evropi

Nacionalni park “Una” prvo je zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini koje je dobitnik evropskog certifikata za održivi turizam, a direktor ovog parka Amarildo Mulić preuzeo je nagradu prije nekoliko dana u Evropskom parlamentu u Briselu.

Time je najmlađi nacionalni park u BiH započeo s radom kao jedan od pet parkova u regiji koji se upisao na listu najprestižnijih zaštićenih područja Evrope.

– Dobivanje certifikata je, prije svega, velika potvrda dobrog rada u protekle tri i po godine i daje nam prednost kada je u pitanju daljnja zaštita, ali i održivi razvoj područja, a isto tako nameće obavezu da održimo dosadašnji, odnosno da se izdignemo na viši nivo organizacije i rada – kazao je Mulić.

Dodaje da mu je drago da su Svjetska organizacija za zaštitu prirode i “Europark Federacije” prepoznali stepen razvoja koji je dosegao NP “Una”.

mulic-amarildo123

Mulić: Potvrda dobrog rada

– Certifikat će nam donijeti brendiranje parka u regiji, naći ćemo se na bitnim kartama i promotivnim materijalima. Osim toga, kroz certificiranje dajemo podršku sudionicima u razvoju NP “Una” i lokalnom stanovništvu, s kojima ćemo kroz projekte zajedno raditi na poboljšavanju uvjeta i njihove usluge, ali i generalne promocije NP “Una”, Bihaća i Unsko-sanskog kantona – kaže Mulić.

Predstavnica Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) Petra Boić-Petrač istaknula je Nacionalni park “Una” kao šampiona u svakom pogledu.

Jasna vizija

– Izuzetno mnogo pažnje usmjerili su na ovaj park i uspjeli smo ga postaviti na mapu najprestižnijih mjesta koja treba posjetiti u Evropi. Nacionalni park “Una” dokazao je da se znanjem, jasnom vizijom, istrajnošću i velikim odricanjem mnogo toga može napraviti kada je riječ o zaštiti prirode – kazala je Boić-Petrač.

Dobitnici iz Hrvatske i Srbije

Osim NP “Una”, u regiji su certifikat dobili i hrvatski parkovi prirode “Medvednica” i “Lonjsko polje” te u Srbiji zaštićeno područje Nacionalni park “Fruška Gora” i Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje”.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision