Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2014. USK, Vijesti
NP “Una“ dobitnik Evropskog certifikata za održivi turizam

Nacionalni park “Una” je prvo zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini koje je dobitnik Evropskog certifikata za održivi turizam. Direktor NP “Una” Amarildo Mulić danas je u Evropskom parlamentu u Briselu preuzeo nagradu nakon čega će ‘najmlađi’ nacionalni park u BiH započeti rad kao jedan od pet parkova u regiji koji je upisan na listu najprestižnijih zaštićenih područja Evrope.

Mulić je u izjavi Agenciji Fena kazao da je dobijanje certifikata velika potvrda dobrog rada u protekle tri i po godine i prednost u daljnjoj zaštiti i održivom razvoju područja NP „Una“.

Dodao je da su Svjetski fond za zaštitu okoliša (WWF) i Europark Federacija prepoznali stupanj razvoja koji je dostigao NP „Una“, istaknuvši da će prestižni certifikat donijeti brendiranje parka u regionu koji će se tako naći na bitnim kartama i promotivnim materijalima, odnosno na turističkim tržištima ne samo regiona već Evrope i šire. „Certificiranjem dajemo i podršku sudionicima u razvoju Parka i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo putem projekata raditi na poboljšanju uvjeta i njihove usluge, ali i generalne promocije Parka, Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona“; naglašava Mulić dodajući da je NP „Una“ dokazao da se znanjem, jasnom vizijom, istrajnošću i velikim odricanjem može puno toga napraviti kada je u pitanju sektor zaštite prirode.

Sam proces nominacije i dobijanja certifikata je izuzetno složen i zahtijevao je velik angažman Uprave Parka, pred kojom je i veliki posao i obaveza da bi opravdali dobivanje certifikata i djelovali prema strategiji kojom su i došli do tog priznanja.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision