Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Jula. 2023. Bosna i Hercegovina
Nožica: Schmidtove izmjene Krivičnog zakona ne mogu biti učinkovite za rješavanje gorućih političkih pitanja

Christian Schmidt juče je iskoristio bonske ovlasti, poništio odluke NSRS-a i ponovo izmijenio Krivični zakon Bosne i Hercegovine. O tome da li su efikasne govorila je advokatica Senka Nožica.

Nožica je kazala da kada je Schmidt ranije donio izmjene Krivičnog zakona, one nisu bile efikasne, niti su provodive, niti ih je iko provodio.

“Izmjene krivičnog zakona nisu efikasan način rješavanja političkih problema, to je sasvim sigurno. Bez obzira kakve god da su te izmjene. Dok se krivični postupak provede, dok dođe do konačne presude, to u našoj državi traje tri do deset godina. Kao što su bile i prethodne mjere visokog predstavnika totalnoneefikasne, kada je u pitanju bio genocid, tako nisu ni ove. Bilo koje izmjene krivičnog zakona kojima se pokušava rješavati goruća politička pitanja, ne smatram da mogu biti rješenje niti da mogu biti efikasne “, rekla je Nožica.

Podsjećamo, Schmidt je donio izmjene Krivičnog zakona u dijelovima koji se odnose na podrivanje ustavnopravnog poretka BiH i provođenje odluka visokog predstavnika.

Izmijenjeno je nekoliko dijelova, a uveden je i novi Član 203a koji glasi: “Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, odnosno kantona, grada ili općine ili mjesne zajednice ili bilo koji oblik lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorna osoba koja ne primjenjuje, provodi, izvršava ili na drugi način ne postupa po odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision