Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Jula. 2021. Bosna i Hercegovina
Novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt stigao u BiH

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt stigao je u petak u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je u subotu, 31. jula iz OHR-a.

Po dolasku u BiH posjetio je manastir Tvrdoš kod Trebinja i Blagajsku tekiju.

“Schmidt je izrazio divljenje prema bogatom kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da se samo kroz zajedničke napore i posvećenost cijeloga društva, te uz potporu i pomoć međunarodne zajednice, Bosna i Hercegovina može vratiti na put napretka i zaustaviti značajan odliv mlađe populacije”, navodi se u saopćenju OHR-a.

On će 1. augusta naslijediti Valentina Inzka te zvanično preuzeti dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

“Ako želimo povesti BiH u Evropsku uniju i transformirati je u demokratsku zemlju, ne smijemo imati čisto etničku orijentaciju”, rekao je Schmidt u intervjuu za Deutsche Welle uoči dolaska u BiH.

Schmidt dužnost preuzima nakon što je odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko 23. jula proglasio dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Tome se protive u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) gdje je u petak, 30. jula Narodna Skupština RS usvojila Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika te Zakon o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS koji se odnosi na zabranu nazivanja RS genocidnom tvorevinom.

U intervju za Deutsche Welle Christian Schmidt je također odgovorio i na pitanje u vezi sa donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina od strane odlazećeg visokog predstavnika Inzka.

“Ako pravilno tumačim smjernice Europske unije, onda EU zahtijeva upravo takvu vrstu zakona, koji je, inače, etnički neutralan. Ne radi se o tome je li u pitanju Hrvat ili Srbin, nego je li netko nešto uradio što nosi breme krivice. Kako vidim, to će pitanje, pored visokog predstavnika, otvoriti i sam put ka EU. Ne možete to skinuti s dnevnog reda”, poručio je Schmidt.

Dopune su zvanično objavljene u Službenom listu BiH 27. jula, što znači da su ova djela od srijede, 28. jula i formalno kažnjiva.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision