Četvrtak, 3. Decembra 2020.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Novi zakon o VSTV-u uskoro u parlamentu: Formiranje tri potpuno samostalna organa BiH

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) na jučerašnjoj sjednici posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). Upravo to je jedno od ključnih pitanja koje će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Na prijedlogu novog zakona o VSTV-u aktivno radi Demokratska fronta, što je nedavno potvrdio i predsjednik te partije Željko Komšić.

Komšić je, obrazlažući motive za izmjene Zakona o VSTV-u, podsjetio na mnoštvo pravosudnih afera koje daju za pravo konstatirati da je neuređenost pravosuđa generator korupcije u BiH, navodeći sramne afere, poput afera Memić, Dragičević, afere Potkivanje, kao i gubljenje dokaza protiv političara.

“Mi pripremamo tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi osigurala i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a i koji bi imao svojstvo pravne osobe, birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je nedavno Komšić za Fenu.

Kako saznajemo, Demokratska fronta posljednjih dana finalizira pomenute izmjene Zakona o VSTV-u te će ih početkom iduće sedmice uputiti u parlamentarnu proceduru.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision