Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Jula. 2022. Zanimljivosti
Novi teleskop će moći da otkrije sudar dvije neutronske zvijezde

Zahvaljujući novom moćnom teleskopu astronomi će prvi put biti u mogućnosti da otkriju sudar dva mrtva sunca, odnosno neutronskih zvijezda, prenosi Bi-Bi-Si.

Sudari neutronskih zvijezda su ključni za naše razumijevanje Univerzuma. Smatra se da su od neutronskih zvijezda nastali teški metali koji su formirali zvijezde i planete poput naše prije više milijardi godina.

Svjetlost prilikom sudara dvije neutronske zvijezde je vidljiva samo nekoliko noći, tako da teleskop mora da se utrkuje sa vremenom kako bi je locirao. Astronomi su primijetili jedan od ovih sudara 2017. godine, ali su uglavnom zahvaljujući spletu srećnih okolnosti.

Britanski naučnici su izgradili Gravitacioni talasni optički tranzitni teleskop (Gravitational Wave Optical Transient observer – GOTO), na vulkanskom španskom ostrvu La Palma, pomoću koga će sada sistematski moći da prate ovakva zbivanja.

„Kada uspijemo da stvarno otkrijemo tako nešto, svi ćemo se posvetiti tome kako bi maksimalno iskoristili priliku“, navodi profesor Deni Stidžs sa Univerziteta Vorvik na La Palmi.

„Brzina je od suštinske važnosti. Tražimo nešto što traje jako kratko – nema mnogo vremena prije nego što nestanu“, dodaje profesor.

Neutronske zvijezde su toliko teške da mala kašičica njihovog materijala teži četiri milijarde tona.

Teleskop omogućava astronomima da efikasno otvore jedno polje i vide šta se dešava unutra.

Da bi mogao da dobije jasan pogled na nebo, teleskop se nalazi na planinskom vrhu, gdje se nalazi desetak instrumenata svih oblika i veličina, od kojih svaki proučava različite fenomene.

Kada se kupole opservatorije otvore iz njih izranjaju dvije crne baterije sa sočivima koje više podsjećaju na raketne bacače. Svaka baterija pokriva jedan dio neba iznad tako što se brzo rotira vertikalno i horizontalno.

Neutronska zvijezda je mrtvo sunce koje se urušilo pod svojom ogromnom masom, zgnječivši atome zbog kojih je nekada sijala. Imaju tako jaku gravitaciju da privlače druge zvijezde i na kraju se sudaraju i spajaju.

Kada se to dogodi, nastaje bljesak svetlosti i snažan udarni talas koji se širi svemirom utičući, neprimijetno čak i na atome u svakom od nas.

Udarni talas, nazvan gravitacioni talas, iskrivljuje prostor. Kada se to otkrije sa Zemlje, novi teleskop kreće u akciju da pronađe tačnu lokaciju bljeska.

Tim astronom na Opservatoriju na La Palmi sarađuje sa drugim kolegama kako bi detaljnije proučili sudar neutronskih zvijezda.

Jednom kada odrede mjesto sudara, u akciju stupaju veći, moćniji teleskopi širom svijeta. Oni ispituju sudar mnogo detaljnije i na različitim talasnim dužinama.

Tradicionalna astronomija se uglavnom zasnivala na sreći. „Sada više ne moramo samo da se nadamo da ćemo nešto otkriti. Umjesto toga, tačno znamo gdje da tražimo i otkrivamo, dio po dio onoga što leži u Univerzumu“, kaže astronom Kendal Okli koja radi na projektu GOTO.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision