Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Novi protesti ispred zgrade OHR-a zakazani u ponedjeljak 24. oktobra u 17 sati

Novi protesti ispred zgrade OHR-a u organizaciji civilnog društva bit će održani 24. oktobra u 17 sati. Građani će na ovom protestnom okupljanu poslati poruku visokom predstavniku Christianu Schmidtu koji je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH kojim je odredio novi način popune Doma naroda Parlamenta FBiH i zacementirao poziciju HDZ-a u vlasti.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava FBiH odnosno da li je u skladu sa Ustavom BiH. Taj zahtjev još uvijek nije razmatran.

Šef Delegacije EU Johann Sattler prilikom gostovanja na N1 kazao je kako treba sačekati odluku Ustavnog suda BiH i da je svjestan da su Schmidtove odluke izazvale reakcije pa i paniku.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić tokom gostovanja na Hayat televiziji 20. oktobra kazao je da građani imaju pravo da se okupe i iskažu svoje nezadovoljstvo te podsjetio da je organizator prvih protesta krajem jula kada je također, barem privremeno, zaustavljeno donošenje odluka u vezi Izbornog zakona BiH bio SDP. Tim protestima su se pridružile sve probosanske stranke i jasno poslale poruku visokom predstavniku da prije Općih izbora ne nameće izmjene.  

Iako je uslijedio period konsultacija, dogovora političkih stranaka nije bilo, a Schmidt je nakon zatvaranja birališta donio izmjene i na taj način direktno utjecao na tok formiranja vlasti povećavajući broj delegata u klubovima Doma naroda PFBiH.

Schmidt i OHR pripremili su i dokument o načinu popune klubova koji je dostavljen CIK-u koji treba postupiti po tom rješenju.

Građani i političari koji se smatraju probosanskim imaju priliku u ponedjeljak Schmidtu pokazati šta misle o njegovim odlukama i stati u zaštitu prava svih građana u BiH. Schmidtovim odlukama nije zaustavljen nijedan oblik diskriminacije, nije implementirana nijedna presuda Suda u Strazburu, nije omogućen nikakav vid deblokade kad će isključivo jedna politička stranka imati kontrolu Kluba Hrvata. 

Ono što je jedna od najvećih zamjerki je što se njegove izmjene odnose isključivo na entitet Federacija BiH, dok entitet RS nije uopšte obuhvatio izmjenama na šta su mu ukazali politički lideri.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision