Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Novi pokušaj u ponedjeljak: Ko će na čelo Komisije za nadzor OSA-e, i još pet zajedničkih komisija oba doma PS BiH

Novi pokušaj konstituisanja Zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH bit će u ponedjeljak 27. marta nakon fijaska 20. marta. Zbog nepostojanja komisija neke tačke su skinute sa dnevnog reda sjednica Parlamenta BiH. 

Tako će u ponedjeljak biti održan nastavak konstituirajuće sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na kojem bi se trebali izabrati predsjedavajući, te prvi i drugi zamjenik predsjedavajućeg. Na prošloj sjednici nijedan od dva predložena kandidata nije imao potreban broj ruku iz svih konstitutivnih naroda za predsjedavajućeg. HDZ je predložio Iliju Cvitanovića (HDZ 1990), a Albin Muslić iz SDP-a Šemsudina Mehmedovića za predsjedavajućeg. Cvitanović nije imao nijedan glas Bošnjaka, a Mehmedović Hrvata. Sjednici nije prisustvovao Kemal Ademović (NIP) koji bi mogao presuditi ko će rukovoditi Komisijom koja ima značajne ovlasti kada je riječ o nadzoru nad radom OSA-e. Zakon o OSA-i je precizirao da na mjestu predsjedavajućeg mora biti neko iz opozicije, a Cvitanović do sada nije pokazao da je opozicija, a pogotovo ne HDZ-u. Cvitanović je kao delegat u Domu naroda PS BiH podržao izbora rukovodstva Doma u kojem su Dragan Čović, Kemal Ademović i Nikola Špirić.  

Nakon što nije prošao izbor Ilije Cvitanovića, članovi Komisija iz HDZ-a nisu došli na ostale sjednice zajedničkih komisija. 

Očekuje se i nastavak sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za europske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za ljudska prava, te izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision