Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Novi helikopteri za OS BiH dopremljeni na sarajevski aerodrom

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa “Bell Huey II”, dopremljeni su iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program “Foreign Military Sales” (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama “Foreign Military Financing” (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizovana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH. Ovom nabavom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OS BiH i američkog proizvođača “Bell Helicopters”, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove.

Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision