Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Januara. 2016. Biznis, Bosna i Hercegovina, Vijesti
Novalić: Radni uslovi se pogoršavaju novim kolektivnim ugovorom sindikata i poslodavaca

On je istakao da se uslovi rada pogoršavaju derogiranjem odredbi kako novog Zakona o radu, tako i drugih relevantnih zakona i propisa koji regulišu poslovanje pravnih subjekata.

“Ne manje važno, predloženim kolektivnim ugovorom nastoje se preuzeti nadležnosti Vlade i Parlamenata Federacije BiH, te se direktno zadire u fiskalnu politiku”, upozorio je Novalić.

Vlada FBiH kao interesna strana i poslodavac, kaže Novalić, mora zaštiti kako zaposlenike, tako i građane Federacije BiH od dodatnih nameta i opterećenja ionako osiromašenoj privredi.

“Institucije Federacije BiH u ovom procesu su interesna strana jer na svim nivoima, od općinskog, preko kantonalnog, do federalnog nivoa, broj zaposlenih u institucijama je 130.000. U proteklom periodu, primjenom ‘starog’ zakona o radu i kolektivnih ugovora, na nivou Federacije BiH, uposlenici institucija su podnijeli veliki broj tužbi i obaveze po izvršnim sudskim presudama su dosegle 600 miliona KM, što sa kamatama iznosi više od milijardu KM.

Neophodno je naglasiti da ovu milijardu plaćaju svi građani BiH i mnogo jače države od BiH ne bi mogle da podnesu ovakvo opterećenje na budžet. Kako su ove presude izvršne, Vlada Federacije nastoji pronaći način da izmiriti obaveze po ovim presudama, te da zaustavi dalje tužbe i gomilanje obaveza po ovom osnovu”, kazao je Novalić..

Dodao je da je jedna od mjera za zaustavljanje dalje eskalacije bilo i donošenje novog Zakona o radu, u skladu sa Reformskom agendom i opredjeljenjem Vlade da izvrši sveobuhvatan set reformi, uključujući i racionalizaciju javnog sektora kojom se ne samo vrše uštede u budžetu nego i uspostavlja odgovoran odnos prema građanima i privredi, koji zapravo pune budžetske fondove.

“Novim kolektivnim ugovorom koji su predvidjeli poslodavci i sindikat, praktično bi bilo omogućeno da se nastavi isti scenarij, te da se nastave tužbe i izvršne presude, i u skladu s tim Vlada FBiH ne može dopustiti bezočno otuđivanje od države i građana Federacije BiH te enormno bogaćenje određenih interesnih skupina koje radi svoje lične koristi urušavaju finansijsku stabilnost Federacije BiH. Gomilanje izvršnih presuda po ovom osnovu između ostalog je i razlog za dodatno zaduživanje Federacije BiH i kontinuirano povlačenje tranši MMF-a”, rekao je Novalić.

Smatra da treba demistificirati zamjenu teza koja je plasirana vezano za minimalnu plaću i uvođenje “na mala“ vrata mogućnosti da minimalna plaća bude i ispod zakonskog “minimalca“.

“Novim kolektivnim ugovorom poslodavci i sindikat su predvidjeli da se u određenim okolnostima plaća može spustiti na cca 285,12 KM, tj. satnicu od 1,62 KM, što je predviđeno u članu 8. Zamjenom teza ova inicijativa se pokušava pripisati Vladi FBiH, kao i negativan odnos prema povećanju minimalne plaće, što bi uništilo fiskalni sistem Federacije BiH. Vlada FBiH definitivno ne podržava nejasne okolnosti pod kojima poslodavci mogu da smanje minimalnu plaću, kako u cilju zaštite uposlenika, tako i u cilju stabilnosti vanbudžetskih fondova, i naporima na poboljšanju njihovih usluga: penziono, zdravstvo, nezaposlenost. Također, Vlada FBiH podržava povećanje minimalne plaće, odnosno njeno kontinuirano usklađivanje uz korištenje uobičajenih makroekonomskih parametara za njeno određivanje, kao što su porast bruto društvenog proizvoda, inflacija itd. Namjera Vlade FBiH je da spriječi da se derogira Zakon o radu, nižim aktima, te da zaštiti kako poslodavce u javnom i privatnom sektoru, tako i uposlenike i građane od neodrživih rješenja i ugrožavanja finansijske stabilnosti, kako privrednih društava, tako i javnih institucija na svim nivoima vlasti u Federaciji”, zaključio je Novalić.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision