Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 30° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Jula. 2024. Zanimljivosti
Nova studija dokazala: Masline potpomažu mršavljenje

Tim američkih naučnika otkrio je komponentu u maslinama za koju vjeruju da može pomoći u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa.

Pošto u maslinama nema dovoljno ove kiseline koja bi prirodno pomogla u borbi protiv pomenutih tegoba, naučnici vjeruju da bi njihovo istraživanje moglo “utabati put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi”.

“Promjene životnog stila i mjere javnog zdravlja imaju ograničen uticaj na rastuću prevalenciju gojaznosti, jednog od glavnih faktora rizika za dijabetes tipa 2”, rekao je vodeći istraživač Dongmin Liu, profesor na Odseku za ljudsku ishranu, hranu i vežbanje na Univerzitetu iz Virdžinije.

Ističe da su dostupni lijekovi protiv gojaznosti neefikasni u održavanju gubitka težine, skupi i predstavljaju dugoročan rizik po zdravlje. On i njegov tim, dodaje, rade na razvoju “bezbjednijeg, jeftinijeg i višenamenskog lijeka koji bi sprečio pojavu metaboličkih poremećaja i dijabetesa tipa 2”.

Predstavljajući rezultate istraživanja na stručnoj konferenciji u Čikagu, Lui i njegove kolege su izjavili da je kod miševa koji su dobijali elenolnu kiselinu četiri do pet nedelja došlo do smanjenja gojaznosti za 10,7 odsto, dok su nivoi šećera u krvi i osetljivost na insulin pali na “uporedivo onima zdravih, mršavih miševa”.

Masline i maslinovo ulje su posebno prisutni u mediteranskoj ishrani. Prema nedavno objavljenoj studiji sprovedenoj na 90.000 ljudi, maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom biljnim i uljima od sjemena, sprečava kognitivni pad.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision