Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Jula. 2023. USK
Nova sezona za malinare u Unsko-sanskom kantonu donijela je nove probleme 

Nova sezona za malinare u Unsko-sanskom kantonu (USK) donijela je nove probleme.  Zbog otkupne cijene koja je upola manja u odnosu na prošlogodišnju do kraja sezone pretrpjet će ogromne gubitke, a zbog svega toga plantaža je sve manje.

Berba ovogodišnjih plodova je u toku, a mnogi malinari već razmišljaju da odustanu od ove nekada perspektivne poljoprivredne grane. Predložena otkupna cijena između dvije i pol do tri konvertibilne marke ne može pokriti ni osnovne troškove, kaže Jusuf Kovačević, malinar iz Bužima.

Zbog svih ovih poteškoća brojni proizvođači malina planiraju uništavanje svojih zasada i prelazak na neku drugu, unosniju, poljoprivrednu proizvodnju. I dok u drugim zemljama poticaji podrazumijevaju unapređenje proizvodnje, u Bosni i Hercegovini služe kao spas. Malinari i sada pozivaju vlasti da im pomognu kako se ovaj posao ne bi ugasio.

Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u USK također nije zadovoljan.  – Dok platimo berače, opremu, repromaterijal i sav trud, ne isplati nam se nikako to raditi. Ova godina je po ponuđenoj cijeni loša. Dosta ljudi odustaje, na ovakav način proizvodnja će se vjerovatno ugasiti – naveo je.

Sezonu će dodatno ugroziti i to što se velike količine prošlogodišnje maline nalaze u hladnjačama. Probleme tako nemaju samo proizvođači već i otkupljivači.

Adis Džanić, ministar poljoprivrede USK rekao je da je ovaj kanton imao veliki broj proizvođača. – Taj broj je, nažalost, smanjen. U ovom trenutku ono što moramo uraditi, jeste da pomognemo i proizvođačima i otkupljivačima da ne dođemo u situaciju da se to i dalje smanjuje. Idemo prema višim nivoima vlasti – ističe Džanić.

Jedan od većih problema malinarima predstavlja i nedostatak radne snage. U prednosti su samo domaćinstva koja imaju radno-aktivne članove porodice, a takvih je sve manje. Mladi, zbog boljih uslova, za poslom masovno odlaze u inostranstvo.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision