Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Decembra. 2022. Svijet
Nova izraelska vlada mogla bi predstavljati uvod u haos: Da li će sukob “buknuti” na Zapadnoj obali

Krajnje desničarska izraelska stranka Otzma Yehudit obezbijedila je kroz sporazum sa Netanyahuom zakon kojim bi se granična policija trebala u potpunosti odvojiti od policijskih snaga i staviti pod kontrolu novog ministra sigurnosti Itamara Ben Gvira.

Sporazum koji je mandatar nove vlade Izraela Benjamin Netanyahu potpisao sa desničarskim koalicionim partnerima predstavlja niz ustupaka putem kojih je Netanyahu osigurao podršku za novi premijerski mandat.

Iako je dobio podršku i ekstremističkih partija, neki dijelovi sporazuma mogli bi prouzrokovati dodatni haos na relaciji Izrael – Palestina, naročito na Zapadnoj obali.

“Osiguran je sporazum kojim će se granična policija odvojiti od izraelske policije te staviti snage žandarmerije pod direktnu kontrolu novog ministra nacionalne sigurnosti. Granična policija će direktno odgovarati ministru nacionalne sigurnosti, dajući Ben Gviru kontrolu nad snagama koje izvode osjetljive operacije na Zapadnoj obali”, piše The Times of Israel.

Uprkos tome što se ranije smatralo kako će novi ministar dobiti veće nadležnosti nad graničnom policijom na Zapadnoj obali, šira klauzula koju su partneri potpisali u potpunosti odvaja graničnu policiju iz nadležnosti načelnika policije te nudi ministru direktnu kontrolu.

“Kritičari ovog poteza, uključujući i dosadašnjeg ministra odbrane Bennyja Gantza, upozorili su da bi nova vlast i koalicioni sporazum koji je potpisan mogli ozbiljno naštetiti sigurnosti Izraela”, navodi izraelski list.

Inače, novi ministar Itamar Ben Gvir u više navrata je nastojao osporiti nezavisnu komandnu strukturu policije te je nastojao umanjiti tzv. pravilo otvorene vatre kako bi se omogućilo sigurnosnim snagama da pucaju na svakoga ko drži kamen ili zapaljive bombe. Također, Ben Gvir se ranije zalagao i za povećanje pravnog imuniteta pripadnika snaga sigurnosti Izraela.

“O vojnim pravilima otvorene vatre trenutno odlučuju komandanti izraelske vojske, a za policiju njihov lanac komandovanja. Snage granične policije na Zapadnoj obali su podređene vojsci i poštuju pravila otvorene vatre koja su uspostavljena ranije”, navodi se.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision