Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Nordijski spektakl “The Northman” u kinima: Osveta je jelo koje se servira hladno

“The Northman” donosi priču o vikinškom princu koji traži pravdu za svog ubijenog oca. Impresivnu glumačku ekipu čine Alexander Skarsgard, Anya Taylor Joy, Willem Dafoe, Nicole Kidman, Ethan Hawke i Bjork.

Od reditelja Roberta Eggersa u kina stiže možda najveći hit ovog proljeća, vikinški film natopljen krvlju “The Northman”. Inspiriran je legendom o Hamletu iz drevnih skandinavskih saga, koju je proslavila Shakespeareova najizvođenija drama, tragedija o danskom kraljeviću, koji se sveti zbog očeve smrti. Sage, legende i mitovi postoje, nebitno je ko je šta od koga uzeo i kada. Radi se o tome kako će neko promišljati i ponovo ispričati već poznatu priču.

Eggers je prethodno snimio naslov “The Witch”, da bi 2019. godine potpuno oduševio publiku i kritiku naslovom “The Lighthouse”, u kojem su se Villem Dafoe i Robert Pattinson našli u ulogama svjetioničara i mladog pomoćnika na udaljenom grebenu Nove Engleske u 19. stoljeću, prolazeći psihodelične dane izolacije.

Historija i natprirodno ponovo su u fokusu pažnje ovog reditelja, koji je ovaj put otišao malo dalje u prošlost, baveći se surovim nordijcima, izdajom i zlom sudbinom. Onima koji znaju nešto o opsesivnoj hamletovskoj potrebi za osvetom, film je već sada potpuno spoilan. To je već učinio i njegov trailer, ali bez brige. Nije mu naškodio.

Alexander Skarsgard i Ana Taylor Joy u filmu
Alexander Skarsgard i Ana Taylor Joy u filmu “The Northman”

Sjeti se za koga si prolio zadnju suzu

U izmišljenom kraljevstvu Hrafnsey vlada kralj Aurvandill (Ethan Hawke). Nakon jednog od brojnih osvajačkih pohoda, vraća se kući svojoj ženi Gudrun (Nicole Kidman) i desetogodišnjem sinu Amlethu (Oscar Novak). Kralj odlučuje da je došlo vrijeme da njegov sin počne s pripremama kako bi konačno naslijedio prijestolje, te ga podvrgava opskurnom ritualu inicijacije. Ali ritual kojim upravlja vidovnjakinja Seeress (Bjork) dovede do toga da Amleth “vidi” kako njegov stric ubija njegovog oca.

Dječak bježi u malom čamcu, zavjetujući se da će osvetiti oca i spasiti svoju majku. Ponovno ćemo ga sresti dvadesetak godina kasnije, kao vikinga koji pljačka Slavene na istoku Evrope (odraslog Amletha igra Alexander Skarsgard). Vidovnjakinja Seeress ga podsjeća na njegov zavjet. Kako Amleth otkriva da se ubica njegovog oca nalazi na Islandu, infiltrira se u grupu robova i uz pomoć slavenske robinje Olge (Anya Taylor Joy) počinje realizirati svoju osvetu. Ona kaže da snaga lomi ljudske kosti, ali da lukavstvo slama umove neprijatelja.

“Sudbina nema milosti”, glasi jedna od zlosutnih replika iz filma “The Northman”, koja nas vodi u samu srž tragedije. Sudbina tragičkih junaka, znamo to još od antičke drame, već je određena i njoj se ne može umaći. Bogovi su ti koji su čovjeku dodijelili sudbinu. Nadnaravni element s vidovnjakinjom u ovom filmu zapravo oživljava ono što se u grčkoj drami naziva tragičkom krivicom. Zadani put već postoji, a rijetki su oni koji su ga u stanju vidjeti. Vodeći svjetski kritičari film su pozdravili palčevima prema gore, dajući mu kvalifikacije punokrvnog spektakla. Njihove ocjene i dijelovi recenzija inkorporirani su u posljednji trailer. The Guardian mu je dao pet zvjezdica, dok ga Time Out naziva “pravom zvijeri od filma”.

Nema sumnje da se radi o epskom spektaklu iz kojeg naprosto pršti produkcijska raskoš. Budžet filma iznosio je skoro sto miliona dolara. Nadalje, tu su nezaobilazni mačizam i arhaična poimanja junaštva, a to je ono što smo gledali u “Braveheartu” i “Gladijatoru”. Surovost, proljevanje krvi i banalnost umiranja primjereni su historijskom trenutku koji se tretira.Sve to izvedeno je maestralno od strane plejade vodećih glumačkih imena današnjice, među kojima su Nicole Kidman, Ethan Hawke, Anya Taylor Joy i Villlem Dafoe. Zanimljivo je da se islandska muzička zvijezda Bjork pojavljuje na filmu čak dva desetljeća nakon svoje posljednje filmske uspješnice “Dancer in the Dark” Larsa von Triera (u međuvrmenu se okušala na televiziji, u seriji “Dagvaktin” iz 2008. godine). Gledati ili ne gledati, pitanje je sad. Gledati, svakako pogledati.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision