Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Marta. 2024. Zanimljivosti
Noćas počinje ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena ove godine u Bosni i Hercegovini počinje u nedjelju, 31. marta, tako što će se pomjeranjem sata za 60 minuta unaprijed vrijeme u 2.00 sata ujutro računati kao 3.00 sata.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u povodu skorog početka računanja ljetnog vremena obavijestilo je ranije javnost da je u skladu sa Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u mjesecu martu.

U saopštenju se navodi i važnost pridržavanja standarda sigurnosti i zaštite na radu, posebno u ljetnoj sezoni kada se građani susreću s različitim izazovima. Visoke temperature, izloženost suncu i povećana aktivnost na otvorenom mogu predstavljati rizik za zdravlje radnika, upozorava se.

“Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve poslodavce da na vrijeme poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurne i zdrave uslove rada za svoje zaposlene tokom ljetnih mjeseci. Ovo uključuje pružanje adekvatne zaštite od vrućine, redovne pauze za odmor i hidrataciju, kao i prilagođavanje radnog rasporeda kako bi se izbjeglo izlaganje najvećim vrućinama tokom ljetnih dana. Svjesni smo da ljetna sezona donosi sa sobom povećanu aktivnost u određenim sektorima, poput turizma, poljoprivrede i građevinarstva. Stoga pozivamo i radnike da budu posebno oprezni i da se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje i dobrobit”, navodi se u saopštenju.

U skladu s navedenim, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će nastaviti pratiti poštivanje zakonskih propisa o zaštiti na radu, te sarađivati sa relevantnim institucijama kako bi se pojačala sigurnost i zaštita na radu svih radnika.

Ove godine ljetno računanje vremena trajaće do 27. oktobra.
 

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision