Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2022. Region
Noć na Kosovu protekla mirno, Srbi ostaju na barikadama

Na sjeveru Kosova noć je protekla mirno, ali je i dalje napeto, Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama.

Kosovska policija ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka, a Krizni štab u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici apelovao je da građani istraju i ostanu mirni. 

Navode da prisustvo specijalnih jedinica na sjeveru ne doprinosi stabilizaciji prilika, prenosi RTS. 

Ojačane su barikade postavljene u Rudru, Ibarskoj Slatini, Lešku i Sočanici na putu Zvečan-Leposavić, a na pravcu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok postavljena je treća barikada u selu Zupče.

Prethodno su barikade postavljene u selu Varage i u blizini jezera Gazivode, nedaleko od punkta koji drži Kosovska policijska služba.

Vlada Srbije danas će odlučivati o slanju zahtjeva Kforu da se obezbijedi prisustvo srpskih snaga na sjeveru Kosova.

Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donijela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunar Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi. 

On je naveo da se to provjerava, te da će poslati policijsku jedinicu i policijskog savjetnika u Leposavić.

Na to je reagovao direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković, poručivši da je skandalozno da Euleks ne zna gdje se nalazi Pantić.

U međuvremenu, u Skupštini opštine sjeverna Kosovska Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv parlamenta i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima, u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od 16 poslanika jedan je Srbin, Dušan Milunović sa liste “Građanska inicijativa Srpski opstanak”.

Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, Centralna izborna komisija u Prištini je odobrila zamjenu odbornika u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica, gdje su sada u većini Albanci.

Za predsjednika Skupštine izabran je Nedžad Ugljanin iz Građanske inicijative Mitrovica.

Dejan Pantić istupio je iz policijske službe na Kosovu 5. novembra kada i svi policajci srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova.

Organi Prištine uhapsili su ga u subotu, 10. decembra, na punktu Jarinje na sjeveru Kosova, pod optužbom da je “učestvovao u organizaciji i napadu na policiju prije nekoliko dana”.

Zbog Pantićevog hapšenja, Srbi na sjeveru Kosova su istog dana podigli barikade na više lokacija, zahtijevajući njegovo i oslobađanje još jednog sunarodnika uhapšenog dan ranije. 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision