Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Oktobra. 2022. Zanimljivosti
Nobelova nagrada za ekonomiju pripala trojcu zaslužnom za bolje upravljanje finansijskim krizama

Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip H. Dybvig su ovogodišnji dobitnici Nobelova nagrade za ekonomiju zbog rezultata istraživanja o bankama i finansijskim krizama.

Smatraju se zaslužnim za bolje razumijevanje uloge banaka u ekonomiji, posebno tokom finansijskih kriza. Važno je što su obrazložili zašto je vrlo značajno onemogućiti kolaps banaka.

Bernanke, Diamond i Dybvig su početkom 80-ih godina postavili temelje za istraživanje o ovim pitanjima. Njihove analize su za posljedicu imale bolju regulaciju finansijskih tržišta i bolje suočavanje s finansijskim krizama.

Diamond i Dybvig su ponudili optimalno rješenje za sljedeći problem: Da bi privreda funkcionisala, štednja se mora usmjeriti u investicije. Međutim, štediše žele imati momentalni pristup novcu u slučaju neočekivanih izdataka, dok kompanije i vlasnici nekretnina moraju znati da neće biti primorani da prijevremeno otplaćuju kredite.

Diamond je utvrdio da banke imaju važnu društvenu ulogu, a to je da su posrednici između štediša i zajmoprimca, pogodnije su za procjenu finansijske sposobnosti zajmoprimca te da se osiguraju da se krediti koriste za dobre investicije.

Bernanke je analizirao ekonomsku depresiju iz 30-ih godina, a koja se smatra najgorom u historiji. Dokazao je da je rukovođenje bankama ključan faktor u krizi koja postaje duboka i dugotrajna.

Podsjećamo, švedski genetičar Svante Paabo je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za medicinu zbog toga što se smatra da je napravio pionirski poduhvat u korištenju drevne DNK za otkrivanje nepoznanica u ljudskoj evoluciji.

Alain Aspect, Jonh F. Clauser i Anton Zeilinger su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku zbog značajnih postignuća u kvantnoj mehanici, tj. zbog proučavanja ponašanja čestica i atoma.

Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal i K. Barry Sharpless su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju zbog razvoja načina za izgradnju molekula, a koji se smatra genijalnim.

Francuskinja Annie Ernaux je dobitnica Nobelove nagrade za književnost, dok su ruska organizacija za ljudska prava “Memorial”, ukrajinski Centar za građanske slobode te bjeloruski aktivista Ales Bialitski dobitnici Nobelove nagrade za mir.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision