Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Decembra. 2023. Svijet
Njemačka želi inkasirati ruskih 720 miliona eura koje je zamrznula EU

U vrijeme kada se njemačka vladajuća koalicija muči da pronađe novac zbog svoje još uvijek tinjajuće budžetske krize, možda će dobiti neočekivanu dobit – veliki komad zamrznutog ruskog novca.

Glavni njemački federalni tužilac jučer je objavio zahtjev za zapljenu oko 720 miliona eura koje ruska finansijska institucija drži na bankovnom računu u Frankfurtu.

“Nećemo dozvoliti da se ruska sredstva koja se koriste za finansiranje ilegalnog agresorskog rata protiv Ukrajine neosporno drže na njemačkim računom”, naveo je ministar pravde Marco Buschmann.

Prijedlog inače predstavlja eskalaciju napora Njemačke da sankcioniše Rusiju, pa ukoliko tužioci budu uspješni, zamrznuta ruska sredstva bi se slila u njemačku saveznu blagajnu, čime bi se vladi pružila finansijska korist.

Naime, predmetnih 720 miliona eura koje, prema riječima zvaničnika, drži podružnica Moskovske berze, zamrznuto je nakon što je Evropska unija odlučila u junu 2022. godine da uključi tu instituciju u sankcije uvedene zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Sada je na Višem regionalnom sudu u Frankfurtu da odluči da li Njemačka na kraju može zaplijeniti novac.

Tužilaštvo je saopštilo da je uspjelo pokrenuti krivični postupak za oduzimanje novca jer su “nepoznate osobe odgovorne za rusku finansijsku instituciju” pokušale da povuku 720 miliona eura nakon što je zamrznut, što bi predstavljalo kršenje njemačkog zakona.

Najava je stigla upravo kada se njemačka vlada sastala jučer kako bi krenula naprijed s novim budžetom za 2024. godinu koji nalaže “bolne rezove” u različitim oblastima. Smanjenje potrošnje postalo je neophodno nakon rupe od 60 milijardi eura u budžetu.

Zahtev je prvobitno podnesen 7. jula, ali je javno objavljen tek u srijedu zbog kašnjenja u pronalaženju branioca za rusku instituciju, prema zvaničniku koji poznaje slučaj, ukazuje Politico.

Portparol Vlade Njemačke rekao je u srijedu da vlada nema planove šta da radi sa 720 miliona eura ako zahtjev tužioca bude uspješan.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision