Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Njemačka će BiH svrstati u “sigurne zemlje” i ubrzati proceduru za azilante

Njemački mediji pišu o namjeri vlade u Berlinu da se zakonski ubrza postupak donošenja odluka o zahtjevima za azil koje ulažu državljani BiH, Srbije i Makedonije. Većinu zahtjeva ulažu Romi.Njemačke vlasti razmatraju zakon prema kojem bi BiH, Srbija i Makedonija bile svrstane u “sigurne zemlje”. To bi omogućilo ubrzani potupak donošenja odluka o zahtjevima za azil koje ulažu državljani tih zemalja, prenosi Deustche Welle.

“Prijeti li ova reforma da ugrozi njemačku politiku prema izbjeglicama? Ne. Planovi ministra unutrašnjih poslova Thomasa de Maiziera samo su odraz realnosti. To potvrđuje i pogled na statistiku. Četvrtina izbjeglica u Njemačkoj potiče iz spomenute tri balkanske države, ali je samo jednom od njih stotinu i odobren zahtjev za dobijanje azila. Stoga je ispravno da se Srbija, BiH i Makedonija stave na listu sigurnih država. To ne znači da je za ljude iz tog regiona isključena mogućnost dobijanja azila. Oni i dalje imaju šanse za pošten, mada skraćen postupak donošenja odluke”, smatra Neue Osnabrücker Zeitung.

Za Frankfurter Allgemeine Zeitung stvar je jasna:

“Što jednostavnije i brže bude okončan azilantski postupak za Srbe ili Albance, to se brže može pružiti pomoć izbjeglcama iz Sirije ili Afganistana čiji su životi odista ugroženi.”

Za razliku od ova dva lista, oštru kritiku planova vlade iznosi Neue Presse iz Hannovera:

“Nema sumnje: ne mogu se porediti prilike u Srbiji i Siriji. Međutim, realnost je da se Sinti i Romi Balkana diskriminiraju, da se u pojedinim područjima guraju u naselja koja podsjećaju na slamove u Bangladešu, što nema ništa zajedničkog sa evropskim idejama. Da li to narušava ljudsko dostojanstvo? Teško je reći da to nije tako. Da li ovi ljudi bježe od siromaštva? Sigurno. Da li su politički proganjani? Moguće, ali to se pitanje u ubrzanom postupku postavlja samo teoretski. Pečat na odbijenicu i napolje – tako trenutno glasi deviza vlasti”, piše Neue Presse.

Podsjetimo, Nazif, Senada, Šemsa, Sanda i Danis Mujić prije 18 dana deportovani su iz Njemačke u BiH nakon bezuspješnog pokušaja dobijanja azila.

Najbolji glumac 63. Berlinalea za ulogu u filmu “Epizoda u životu berača željeza“ Danisa Tanovića kazao je kako se vratio svojoj kući i okrenuo novoj borbi za egzistenciju svoje porodice.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision