Thursday, 30. June 2022.
Unsko-sanski kanton 30° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2016. Biznis, Vijesti
Niže cjene nafte- S. Arabija preuzela tron u proizvodnji nafte

Cijena nafte je danas pala nakon niza sumornih predviđanja o rastu potražnje koja su sugerirala da bi se svjetski višak neiskorištenih zaliha mogao zadržati mnogo duže nego što se investitori nadaju i usporiti bilo kakvo dizanje cijena, prenosi Reuters.

Međunarodna agencija za energiju (MAE) saopćila je da naglo usporavanje rasta svjetske potražnje nafte, zajedno sa ogromnim zalihama i rastućom proizvodnjom, znači da će tržište sirovim energentima biti prezasićeno, barem tokom prvih šest mjeseci 2017. godine.

To je u suprotnosti sa predviđanjima od prije mjesec dana da će ponuda i potražnja biti u balansu do kraja ove godine, te da će se zalihe brzo smanjiti. Najnoviji komentari MAE uslijedili su nakon jučerašnjih iznenađujuće pesimističnih predviđanja od strane OPEC-a.

Saudijska Arabija ponovo je zauzela poziciju najvećeg svjetskog proizvođača nafte, preuzimajući tron od SAD-a.

Prema informacijama Međunarodne agencije za energiju, Saudijska Arabija ponovo je zauzela poziciju najvećeg svjetskog proizvođača nafte, preuzimajući tron od Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Bloomberg. “Povećana saudijska proizvodnja nafte omogućila je Saudijskoj Arabiji da nadmaši SAD i postane najveći svjetski proizvođač nafte”, objavila je u svom mjesečnom izvještaju Međunarodna agencija za energiju, sa sjedištem u Parizu. Dok je Saudijska Arabija od maja proizvodnju povećavala sa dodatnih 400.000 barela dnevno s low-cost (jeftinih) naftnih polja, gotovo 460.000 barela dnevno high-cost (skupe) proizvodnje je ugašeno u SAD-u.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision