Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Augusta. 2022. Nekategorisano
Nivo radijacije u energetskim blokovima zaporoške nuklearne elektrane je pod kontrolom i u granicama normale

Nivo radijacije u energetskim blokovima zaporoške nuklearne elektrane je pod kontrolom i u granicama normale, saopštava Moskva. Dostavili su članicama Savjeta bezbijednosti dokaze da ukrajinske snage granatiraju nuklearku.

Dvije strane danima se optužuju za granatiranje tog područja. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su ukrajinske snage ispalile devet granata na oblaat oko nuklearke.

Iz lokalne samouprave Energodara tvrde da su ruske snage oborile ukrajinski dron kamikazu iznad atomske centrale, a da je meta drona bilo skladište istrošenog nuklearnog goriva.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba upozorava da ruske snage izlažu cijeli kontinent riziku koristeći nuklearku kao vojnu bazu. Traži da je odmah napuste.

U Zaporožju, vlasti se spremaju za svaki razvoj događaja, razrađen je plan za evakuaciju stanovništva. U mjestima u blizini nuklearke, pod kontrolom Kijeva, dijele se tablete joda kako bi u slučaju katastrofe zaštitili stanovnike od mogućeg trovanja radijacijom.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da Moksva vjeruje da će predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) konačno doći u nuklearnu centralu Zaporožje, uprkos destruktivnom uticaju Kijeva.  

U međuvremenu, sastavljen je tim koji treba da posjeti nukleranu elektranu. Prevodiće ga direktor IAEA Marijano Grosi, tu je još 13 stručnjaka iz uglavnom neutralnih zemalja. Nema američkih niti britanskih predstavnika.

Na cijeloj liniji fronta u Donjecku nastavlja se razmjena vatre projektilima i granatama.

Na ratištu su i njemački tenkovi. Šefica diplomatije Analena Berbok upozorila je da bi rat mogao trajati godinama. Njemačka će pomagati sve dok treba, ali kako kaže, za sada ne može da isporučuje sve što Kijev želi.

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev procenjuje da bi cena gasa u Evropi do kraja godine mogla dostići pet hiljada evra za hiljadu kubika.

ZADNJE VIJESTI IZ Nekategorisano

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision