Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Ništa od kandidatskog statusa BiH u decembru? Francuska, Holandija i Njemačka se protive toj odluci, poznati su i njihovi razlozi

Evropska komisija predložila je početkom oktobra da se Bosni i Hercegovini, između ostalih, dodijeli kandidatski status za članstvo u EU. No, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, od toga na sjednici Vijeća EU u decembru neće biti ništa uprkos jakom lobiranju Slovenije i Austrije. Francuska i Holandija trenutno su protiv davanja kandidatskog statusa našoj državi i teško da će se promijeniti njihovo mišljenje do decembra za kada je zakazana sjednica Vijeća Evropske unije na kojoj će se odlučivati o kandidatskom statusu BiH koja je nedavno dobila uslovni status. Njihov stav većinski dijeli i Njemačka.

Ove članice EU smatraju da bi davanje kandidatskog statusa bila nezaslužena nagrada za odlazeću vlast u BiH koja nije uradila gotovo ništa na evropskom putu. Zvanični Pariz, Berlin i Amsterdam imaju u vidu i političke snage koje su blokirale brojne reformske procese i zemlju odvele u duboku političku krizu koja i danas traje. Također, problem je i Milorad Dodik koji otvoreno podržava Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina dok traje agresija na Ukrajinu i sve je veći euroskeptik. Vlade tri nabrojane članice EU, a prije svega Francuska, žele prvo vidjeti istinski pomak na evropskom putu, a vjerovatno i sačekati formiranje nove vlasti u BiH nakon nedavno održanih izbora.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision