Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Maja. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Nikšić: Zbog obustavljanja MMF-ove tranše treba razmišljati o rebalansu budžeta FBiH – Zbog nedostatka novca spreman “plan B”

 Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da će unutar Vlade FBiH danas biti riječi o mogućem rebalansu federalnog budžeta zbog obustavljanja naredne tranše novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po stand-by aranžmanu BiH s tom finansijskom institucijom, koja je trebala biti do 12. maja. Na pitanje da li je ugrožena isplata plaća u Federaciji BiH, odgovorio je da je upitno izvršenje budžeta. ”Aprilske penzije u FBiH će biti isplaćene na vrijeme, malog kašnjenja će biti u isplati ratnih i neratnih invalidnina, davanja za porodice šehida i poginulih boraca te drugih davanja iz domena socijalnog sektora, a kašnjenja plaća budžetskim korisnicima će sigurno biti”, rekao je premijer Nikšić. Što se tiče budžetskog rebalansa, naveo je da i tu treba razmišljati o “planu a“ i planu b“, te da bi ovaj drugi plan značio smanjenje stavki na rashodovnoj strani budžeta za 40 posto, što je prema njegovim riječima ”manje vjerovatna varijanta”. “Pretpostavljam da ćemo morati praviti rebalans budžeta kako bismo potrebna sredstva osigurali na drugi način.U Vladi FBiH će biti riječi o modalitetima za pokrivanje nedostatka na prihodovnoj strani od oko 344 miliona KM”, dodao je Nikšić. Bez obzira na sadašnju situaciju u Federaciji BiH premijer Vlade FBiH i dalje vjeruje u održivost finansijske situacije u Federaciji BiH, te je naglasio da je entitetska Vlada izvršila obaveze za isplatu šeste MMF-ove tranše. Problem je nastao kada je Dom naroda Parlamenta BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na usklađenost stope akciza na duhanske proizvode.

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno se razmišlja o alternativnim mogućnostima, “planu B”, zbog nemogućnosti redovnog punjenja budžeta. Do alarmantne situacije dolazi zbog toga što je neizvjesno doznačavanje naredne tranše novca entitetima na osnovu stand-by aranžmana koji država ima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Kako je rekao federalni ministar finansija Ante Krajina alternativni plan bi značio određeno kašnjenje isplata budžetskim korisnicima. Ministar ne može procjenjivati koliko bi vremena kasnile isplate, ali dodaje da bi cijela situacija mogla izroditi određene probleme vezane za budžetsku likvidnost, jer je za ovu godinu planirano doznačavanje Federaciji FBiH 299 miliona KM plus 46 miliona od Svjetske banke. Od svega toga do sada u BiH nije došla niti jedna marka.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision