Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Niko ne brine o socijalnim kategorijama i povećanju cijene struje

Kada su Elektroprivrede dostavljale građanima na potpisivanje nove ugovore, niko nije spominjao povećanje cijena za domaćinstva i alternativne dobavljače. Većina ugovora je potpisana, a struja će poskupjeti isti dan kada počinje slobodno formiranje cijena. Sve je trebalo da prate i socijalni programi, međutim oni su na čekanju, do formiranja nove vlasti.

Najavljeno poskupljenje struje za većinu penzionera znači dodatno stezanje kaiša i napor da se preživi od prvog do prvog. Novca za račune mora biti, a za lijekove ako ostane, kaže Kasim Halak, predsjednik Udruženja penzionera Stari Grad Sarajevo

Najugroženije kategorije niko ne štiti od divljanja cijena. Vlada Federacije najavljuje socijalne programe, ali korekcija cijena bit će zadatak, očito je, naredne vlasti.

Kako je kazao Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike FBiH, i dalje će se vršiti subvencije za socijalne kategorije, a naredna vlada će se baviti poskupljenjima.

U Uredu ombudsmana za zaštitu potrošača ne vide razloge za nova poskupljenja prvenstveno jer još nije došlo do liberalizacije tržišta. “Odluka o poskupljenju struje je u ovom momentu preuranjena, jer stvarno nije došlo do otvaranja tržišta električne energije u BiH, niti ima naznaka da će se desiti u 2015. godini, pa sve upućuje na još jedan lov u mutnom radi pokrića višemilionskih dugovanja za struju velikih privrednih preduzeća na štetu potrošača iz kategorije kućanstava”. Od naredne godine potrošači će moći kupovati struju jednog od trenutno 24 nova ponuđača. To znači da će se cijenama svako od njih boriti za opstanak na tržištu. Kakve će njihove ponude biti, nije poznato jer nisu prezentovali javnosti šta nude i pod kojim uslovima. “Svaki snabdjevač će imati ugovor sa jednom od tri državne elektroprivrede kad je u pitanju mrežarina. Prema odredbama Ferka, ona je već sadržana u cijenama struje koje imaju domaće elektroprivrede tako da neće biti dodatnog troška za mrežarinu”, pojašnjava Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede BiH. Građani se plaše da bi poskupljenje električne energije moglo biti okidač za poskupljenja životnih namirnica. Na tržištu ohrabruje jedino pad cijena nafte. “Sva smanjenja koje tržište uradi s cijenom nafte prenesu se na kupce. Malo je nelogično da se na teret građana desilo poskupljenje, a pojeftinjenje za privredu”, kaže Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FbiH. Za druge su nova tržišna pravila neminovna jer bez njih nema liberalizacije tržišta, nema ni našeg približavanja EU-u od čega zavisi i članstvo u Energetskoj zajednici.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision