Friday, 5. December 2025.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

31. Maja. 2025. Zanimljivosti
Nikad jednostavnija i brža pita: Za pripremu uštipnjače potrebno je 20 minuta

Uštipnjača je starinsko jelo koje se pravi od osnovnih sastojaka, a peče se samo 15 minuta, dok je za njenu pripremu potrebno još pet minuta. Za premazivanje možete koristiti kajmak, pavlaku, mlijeko te dodati naribani dimljeni sir.

Recept smo pronašli na YouTube kanalu “Kuhaj i peci”, gdje se u opisu videa navodi da je riječ o izuzetno ukusnoj piti. U ovom receptu korištena je tepsija promjera 32 centimetra te šolja zapremine 200 mililitara

Sastojci:

  • pet velikih jaja
  • jedna šolja mlijeka
  • jedna šolja vode
  • dvije šolje brašna
  • četiri kašike ulja
  • sol
  • po želji preliti kajmakom, mlijekom ili naribati dimljenog sira
  • Priprema:
  • Uključite rernu na 250 stepeni, a onda uzmite tepsiju i premažite je sa četiri kašike ulja. Stavite tepsiju u rernu kako bi se ulje zagrijalo dok mutite ostale sastojke.
  • U veću posudu dodajte jaja i sol pa umutite. Potom dodajte mlijeko, voda te brašno pa miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesa mora biti malo gušća od smjese za palačinke.
  • Izvadite tepsiju s vrelim uljem, ulijte smjesu i vratite u rernu. Smanjite temperaturu na 220 stepeni i pecite 15 minuta. Kada je gotova, možete je preliti kajmakom, mlijekom, pavlakom ili posuti naribanim dimljenim sirom.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision