Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Oktobra. 2021. Region
Nezavisni mehanizam od juna nadgleda hrvatsku policiju

Hrvatski Nezavisni mehanizam nadzora nad radom policijskih službenika u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite saopštio je da su od juna, od kada provode nadzor nad postupanjem Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske, obavili nekoliko najavljenih i nenajavljenih posmatranja na državnoj granici.

Nezavisni mehanizam, koji čine nezavisne organizacije – Akademija medicinskih nauka Hrvatske, Akademija pravnih nauka Hrvatske, Centar za kulturu dijaloga i hrvatski Crveni krst, saopštio je sinoć da je u toku hitno sprovođenje nenajavljenog posmatranja u vezi sa incidentima dokumentovanim na video-snimku kako maskirani policajci prebijaju migrante.

“Hitno smo postupili odmah po saznanju, uključujući i terenski obilazak državne granice, što je sasvim sigurno doprinijelo i ažurnom izvještavanju javnosti od nadležnih državnih tijela koja su potvrdila da se na snimci radi o policijskim službenicima”, navedeno je u saopštenju, prenosi portal “Indeks”.

Nezavisni mehanizam nadzora izrazio je i žaljenje što emitovani snimak nije znatno prije objavljen i dostavljen mjerodavnim državnim tijelima, prvenstveno Tužilaštvu Hrvatske jer bi to, naveli su, doprinijelo daleko ranijem rasvjetljavanju samog događaja, prikupljanju dokaza, zaštiti migranata, pokretanju odgovarajućih postupaka protiv odgovornih i sprječavanju mogućih sličnih incidenata.

Iz Nezavisnog mehanizma nadzora najavili su da će u svom prvom polugodišnjem izvještaju, koje će biti dovršeno u novembru, predstaviti svoj dosadašnji rad i nalaze provedenih najavljenih i nenajavljenih posmatranja.

Nakon što je prije dva dana RTL objavio snimak iz juna, na kojoj maskirane osobe s dijelovima policijske opreme tuku migrante, glavni direktor policije Nikola Milina je saopštio da im je u interesu do kraja rasvijetliti slučaj nasilja nad migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, zbog čega su juče trojica interventnih policajaca udaljeni s dužnosti i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.

On je dodao da koriste i mehanizam nezavisnog nadzora, koji je uspostavljen jedino u Hrvatskoj i finansira ga Evropska komisija.

Nezavisni nadzor postupanja policije na granicama prema migrantima i azilantima će, prema prijedlogu evropskog Pakta o migracijama i azilu, morati uvesti sve države.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision