Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Marta. 2024. Svijet
Netanyahu odobrio napad na Rafah, utočište za stotine hiljada raseljenih Palestinaca

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopštio je u petak da je odobrio vojni plan za operaciju u Rafahu, gdje je većina ratom stradalog stanovništva Gaze potražila utočište.

Netanyahu je „odobrio planove za akciju u Rafahu“, navodi se u saopštenju iz njegovog ureda, ne navodeći detalje ili vremenski okvir, prenio je AFP. U saopštenju se navodi da je vojska „spremna za operativnu stranu i za evakuaciju stanovništva“.

Rafah je posljednji veliki populacioni centar koji je još nije podvrgnut kopnenom napadu u izraelskm ratu protiv Hamasa u Gazi, koji je pokrenut napadom na južni Izrael 7. oktobra. Napad je rezultovao smrću oko 1.160 ljudi, većinom civila. Hamas je odveo oko 250 izraelskih i stranih talaca, a Izrael vjeruje da je oko 130 njih ostalo u Gazi, uključujući 32 za koje se pretpostavlja da su mrtva. U izraelskoj kampanji ubijeno je najmanje 31.490 ljudi, uglavnom žena i djece.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je podržavao Izrael tokom rata, rekao je da bi izraelska invazija na Rafah bila „crvena linija“ ako nema kredibilnih planova zaštite civila.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je tokom posjete Beču u petak da Washington nije vidio nikakve planove za operaciju u Rafahu, ali je ponovio da želi „jasan i provediv plan“ kako bi se osiguralo da civili budu „sklonjeni opasnosti“.

Ured palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa „izrazio je duboku zabrinutost zbog neposredne izraelske vojne ofanzive na Rafah, koja bi mogla rezultovati novim masakrom i daljnjim raseljavanjem palestinskog naroda u Gazi“, objavila je novinska agencija Wafa.

„Predsjedništvo je naglasilo hitnost hitne intervencije i američke administracije i međunarodne zajednice kako bi se spriječio ovaj vojni napad, koji bi mogao povećati već ogromnu patnju palestinskog naroda“, dodaje se.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da se „ofanziva velikih razmjera na Rafah ne može opravdati“.

„Više od milion ljudi je tamo potražilo utočište i nemaju gdje otići“, napisali su na mreži X.

„Potreban nam je humanitarni prekid vatre sada, kako bi se umiranje završilo i taoci konačno bili oslobođeni.“

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision