Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Nestašica lijekova je globalni problem, dolazi i u BiH

Isprepletene procedure, spore ili neefikasne javne nabavke ili, pak, nedostatak volje. Mnogo ‘ili’, mnogo i pitanja. Šta je ključni razlog za nestašicu lijekova u našoj zemlji, duge lista čekanja i još dužu listu svakodnevnih problema s kojima se u ovoj oblasti suočavamo? Gošća Dnevnika 2 ovim povodom bila je Ana Petrović, direktorica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini.

„Iako nismo u Evropskoj uniji već na njenoj periferiji, sigurno će nas zahvatiti nestašica lijekova. Već sad se osjeća ‘lagana’ nestašica skoro 40% lijekova koji su u prometu inače u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da će se u narednih nekoliko mjeseci situacija pogoršati“, upozorava Petrović.

Objašnjava kako je razlog tome globalni trend nestašice. Već je s koronavirusom izražen bio nedostatak supstanci za proizvodnju lijekova koje su mahom dolazile iz Kine i Indije. Sada se taj trend nastavio zbog rata u Ukrajini zbog ugrožene logistike i cijelog lanca proizvodnje. U svim zemljama se osjetila nestašica i posljedice su – ističe Petrović – došle i do Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision