Tuesday, 28. March 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2023. Region
Nesređen birački spisak pred predsjedničke izbore u Crnoj Gori

Crna Gora ulazi u još jedan izborni proces, predsjedničke izbore koji su zakazani za 19. mart, sa nesređenim biračkim spiskom.

Na njima se, prema posljednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, može izjasniti 543.175 građana, što je za preko tri hiljade birača više u odnosu na parlamentarne izbore odrane 2020. godine.

Prema Zavodu za statistiku, u Crnoj Gori živi oko 618.000 stanovnika, što govori da su oko 88 procenata građana – birači. Odnos broja birača i stanovnika u zemljama Evropske unije u prosjeku je 70 posto.

Upravo nesrazmjera između broja birača i ukupnog broja stanovnika Crne Gore i duplo upisani birači, glavni su problemi biračkog spiska, smatraju u Cetru za monitoring (CEMI) koji se godinama bavi analizom i praćenjem izbora.

Glasanje i u zemljama regiona

Duplo upisanim biračima se smatraju oni koji su, osim u biračkom spisku Crne Gore, i u biračkom spisku druge države.

Prema procjenama CEMI-ja, duplo upisanih birača koji osim u Crnoj Gori, biračko pravo ostvaruju i u Srbiji, je između pedeset i osamdeset hiljada.

“Na taj problem smo ukazivali godinama. Međutim, ne postoji spremnost država regiona da dostave podatke o upisanim biračima u njihovim državama, kako bi se upoređivanjem vidjelo koliko crnogorskih državljana istovremeno ostvaruje biračko pravo i u Crnoj Gori i državama regiona”, kaže Ana Nenezić, izvršna direktorka CEMI-ja.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision