Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Nešić: EU ne može iznalaziti izgovore da izbjegne otpočinjanje pristupnih pregovora sa BiH

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izrazio je uvjerenje da je BiH dala dovoljno argumenata da više niko ne može iznalaziti izgovore da izbjegne otpočinjanje pristupnih pregovora sa BiH.

Politički stavovi

– Pitanje našeg odnosa sa EU je prije svega njihovo političko pitanje. BiH je već nanesena nepravda kada su Moldavija i Ukrajina dobile saglasnost za otvaranje pristupnih pregovora, a mi smo stavljeni u koš sa Gruzijom. Niti je Moldavija bolja od BiH, niti je ispunila više uslova, niti više od nas poštuje evropske standarde, ali je naprečac podnijela zahtjev za kandidatski status, dobila taj status i saglasnost za otvaranje progovora. Proces koji za balkanske države traje osam i više godina, u njihovom slučaju je ekspresno okončan. Isto važi i za Ukrajinu koja pri tome čak i ne kontroliše svoju teritoriju – kazao je Nešić.

EU jeste značajna za BiH ali, kako navodi, ”nažalost mi ne možemo uticati na njihove političke stavove”.

– Uradili smo sve što je do nas. Pokazali smo punu posvećenost EU integracijama, demonstrirali da je moguć unutrašnji dijalog. Zato očekujem da nam jasno kažu da li su za dalje proširenje EU i da li u tom paketu ima mjesta za BiH. Nadam se pozitivnom ishodu jer smo svoje obaveze većim dijelom ispunili. Ministarstvo na čijem sam čelu ispunilo je sve obaveze, uz puno poštovanje ustavne strukture zemlje i nadležnosti raznih nivoa vlasti – istakao je Nešić.

Kvalitetniji život

Dodaje da je učinjeno sve jer su potrebne “evropske vrijednosti radi nas i boljeg kvaliteta života”.

– Jedino što očekujemo jeste fer, a ne ponižavajući odnos – poručio je Nešić u današnjem saopćenju, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision