Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Januara. 2023. USK
NES u Krajini izabrao Osmorku, slijedi lov na još jednu ruku

Predstavnici kantonalnih odbora Unsko-sanskog kantona NES-a, NiP-a, SBiH i Naše stranke jučer su u Bihaću održali sastanak na kojem su dogovorili djelovanje po sporazumu Osmorke, a za većinu im je potrebna još jedna ruka koju će je tražiti u DF-u ili POMAK-u.

Iako je od ranije poznato da su NES i SDA u USK mogli formirati vlast sa sigurnih 16 ruku, do toga neće doći. Poljuljani odnosi s državnog nivoa neće se preslikati i na Federaciju te će, kako saznajemo NES većinu tražiti u strankama Osmorke i partnerima među kojima su DF i POMAK.

Kako je Klix.ba saznao na jučerašnjem sastanku razgovaralo se o formiranju većine i stvaranju koalicije koja će raditi u naredne četiri godine.

Aktuelni sastav ima 15 ruku, a za većinu im je potrebna još jedna ruka, ona 16-a koju će tražiti kod partnera DF-a koji ima tri zastupnika ili POMAK-a koji također ima tri zastupnika.

Mustafa Ružnić, predsjednik NES-a USK, je za Klix.ba kazao da će napraviti po formiranju većine napraviti koalicioni sporazum i program rada s projektima koje će vlada raditi te da će razgovori biti nastavljeni krajem sedmice.

Sastanak u Bihaću sinoć su održali i predstavnici DF-a i POMAK-a gdje se razgovaralo o djelovanju B3 bloka u Skupštini USK.

Dodali su da će razgovori biti intenzivirani i u narednim danima s ciljem da se pokuša napraviti pritisak na sve učesnike da se imenuje nova vlada kantona. Ističu da trenutni saziv nema mandat da Skupštini predlaže bilo kakve dokumente o privremenom finansiranu ili budžetu za 2023. godinu te da im prvi korak mora biti imenovanje vlade koja bi pripremila ove dokumente i uputila ih u skupštinsku proceduru.

“Razgovori se nastavljaju i narednih dana i svima nam je jasno da se ovi procesi moraju okončati do kraja mjeseca kako ne bi imali finansijsku blokadu”, rečeno je za Klix.ba nakon sinoćnjeg sastanka DF-a i POMAK-a.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision