Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Nerad Predstavničkog doma koči isplatu tranše MMF-a za FBiH – U RS-u novac operativan!

U protekla dva mjeseca Predstavnički dom Parlamenta Federacije nije održao nijednu sjednicu, a sjednica Doma naroda u četvrtak je prekinuta i prije usvajanja dnevnog reda. Zbog toga su upućeni zahtjevi za održavanje vanrednih sjednica oba doma. Jedan je uputila opozicija zbog prodaje državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo, a drugi Vlada Federacije, jer bez odobrenja federalnog parlamenta prva tranša MMF-a za Federaciju nije dostupna.

Dok u RS-u razmišljaju o tome kako da potroše novac MMF-a, u Federaciji ova sredstva još nisu dostupna. Razlog – Parlament nije završio svoj dio posla. Predstavnički dom posljednji put je zasjedao 13. jula, kada je sve stalo kod pitanja boraca. Ubrzo su lopticu prebacili na Dom naroda, rekavši da za nastavak sjednica čekaju njihove odluke. Ali, posljednja sjednica i ovog doma prekinuta je i prije usvajanja dnevnog reda.

Potpredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić kazao je tad kako «Predstavnički dom ne može se kriti iza leđa Doma naroda i ne može tražiti ili postavljati uvjete šta će reći Dom naroda te da oni rade po svom planu i programu». A pošto se plan i program sjednica redovno prekida, stigla su dva zahtjeva za održavanje vanrednih sjednica oba doma parlamenta. Jedan je uputila Vlada Federacije da bi parlamentarci, ipak, mogli razmotriti odluku o zaduženju sa MMF-om. Službenih poziva za vanrednu sjednicu još nema, ali dok se ne razgovara o spornim pitanjima, svi su spremni za rad. Šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Jozo Bagarić kazao je kako če se odazvati i sudjelovati u radu kad je riječ o temama kakva je ova u vezi s MMF-om. Vanrednu sjednicu traže i 23 zastupnika opozicije u Predstavničkom domu – i to da bi ukazali na, kako kažu, nezakonitosti u radu Vlade zbog prodaje državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo. U ispunjenje zahtjeva ne vjeruju. 1»Poznato je da je Fabrika duhana Sarajevo suvlasnik određenim bankama u BiH i ovo je jedan klasični kriminalni akt Vlade FBiH i davanje državne imovine u bescijenje», tvrdi Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a BiH u Predstavničkom domu. Šef Kluba DF-a u Dženan Đonlagić kazao je kako ne bi bilo prvi put da se vlast ogluši i da prekrši poslovnik, iako su dužni u roku od 14 dana da sazovu tu sjednicu. Tvrde, vladajuća koalicija prije lokalnih izbora neće dozvoliti raspravu o spornim temama. Ali i o dosadašnjem radu Predstavničkog doma najbolje govori činjenica da su od 12 tačaka, koje su trebale biti na dnevnom redu prošle sjednice Doma naroda, samo dvije razmatrane u Predstavničkom domu. Trebalo bi biti obrnuto, a da li će i kada biti održane vanredne sjednice, još nije poznato.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision