Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Augusta. 2022. Svijet
Neprijavljeni bazeni u Francuskoj otkriveni vještačkom inteligencijom

Otkriće hiljada neprijavljenih privatnih bazena u Francuskoj donijelo je neočekivani prihod francuskim poreskim vlastima koji se mjeri milionima eura.

Nakon eksperimentalnog programa sa vještačkom inteligencijom, otkriveno je više od 20.000 skrivenih neprijavljenih bazena, što je za državnu kasu značilo dodatnih deset miliona eura prihoda, prenose francuski mediji, javlja BBC.

Bazeni mogu dovesti do povećanja poreza na imovinu jer povećavaju vrijednost imovine i, prema francuskim propisima, moraju biti prijavljeni.

Softver, koji su razvili Google i francuska konsultantska firma Capgemini, uočio je skupove na snimcima iz vazduha devet francuskih regiona tokom probnog procesa u oktobru 2021. godine.

Regioni Alp-Maritim, Var, Buš-du-Ron, Ardeš, Ron, Ote-Savoa, Vonde, Men-e-Loar i Morbijan bili su dio tog eksperimenta, ali poreski zvaničnici kažu da bi to sada moglo da bude sprovedeno širom zemlje.

U Francuskoj je 2020. godine bilo više od 3,2 miliona privatnih bazena, prema podacima stranice Statista, a prodaja je već bila u procvatu prije pandemije korona virusa.

Ali s obzirom na to da je sve više zaposlenih radilo od kuće, došlo je do daljeg porasta instalacija bazena.

Prema pisanju lista Le Parisien, prosječan bazen od 30 metara kvadratnih oporezuje se sa 200 eura godišnje.

Poreske vlasti kažu da bi softver na kraju mogao da se koristi za pronalaženje neprijavljenih proširenja kuća, dvorišta ili vidikovaca, koji isto igraju ulogu u porezima na imovinu.

Antoine Magnant, zamjenik generalnog direktora javnih finansija, rekao je za Le Parisien da je posebna meta poreskih službi proširenje kuća kao što su verande.

“Ali, moramo da budemo sigurni da softver može da pronađe takve objekte, a ne odgajivačnicu za pse ili dječiju igraonicu”, dodao je on.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision