Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 1° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Novembra. 2023. Svijet
Neprekidni napadi na bolnice u Gazi, nema uvjeta za operacije, ugroženi životi beba

Tri bebe u neonatalnoj jedinici bolnice Al-Shifa u sjevernoj Gazi umrle su nakon što je bolnica “prestala raditi”, objavilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva. 

Liječnici na odjelu za novorođenčad sada su prisiljeni ručno izvoditi umjetno disanje na 36 beba o kojima se brinu, rekao je dr. Munir Al-Bursh, glavni direktor Ministarstva zdravstva, koje kontrolira Hamas. Liječnici su pokrili bebe mekom podstavom i dekama kao dio napora za njihovim preživljavanjem, rekao je.

Bursh je također rekao da je bolnica “opkoljena iz sva četiri smjera”, procjenjujući da se 400 ljudi liječi u bolnici, a oko 20.000 raseljenih traži utočište u bolničkom kompleksu.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi dr. Ashraf al-Qidra rekao je da je bio zarobljen u kompleksu Al-Shifa. Dr. Qidra je CNN-u rekao da kompleks trenutno “nije u funkciji” nakon što je više puta bio meta izraelske vatre. “Odjel intenzivne njege, odjel pedijatrije i uređaji za kisik su prestali raditi”, rekao je dr. Qidra.

CNN je kontaktirao Izraelske obrambene snage (IDF) za komentar o situaciji u blizini bolnice. IDF redovito govori da Hamas koristi bolnice u Gazi i drugu civilnu infrastrukturu kao paravan za svoje vojne operacije. Također je upozorio civile u sjevernoj Gazi da se presele prema jugu.

Glavni direktor Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Robert Mardini rekao je da je organizacija “šokirana i užasnuta slikama i izvješćima iz bolnice Al Shifa u Gazi”. “Nepodnošljivo očajna situacija za pacijente i osoblje zarobljeno unutra mora prestati. Odmah”, rekao je Mardini u objavi na X-u.

Medicinska humanitarna organizacija Liječnici bez granica rekla je da je izgubila kontakt s osobljem unutar bolnice, dok je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da je “izuzetno uznemirena” zbog izvješća o izraelskim napadima u blizini.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision