Friday, 5. December 2025.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

3. Juna. 2025. Zanimljivosti
Neodoljivi recepti od majske ljepotice – zove

Ovih dana veliko žbunje rađa prepoznatljive bijele cvjetove karakterističnog mirisa koje, pored popularnog imena zova, nosi i nazive zohva, bazga, abzov, bažoina i brojne druge.

Upotreba ove biljke u prehrani je višestruka, a potrebno je naglasiti da su plodovi bazge jestivi nakon kuvanja, ali su svi ostali dijelovi biljke otrovni zbog velike količine kristala kalcijum oksalata.

Takođe, povedite računa o lokaciji na kojoj ova biljka raste jer zagađena sredina sigurno nije dobra opcija za ubiranje plodova ove majske ljepotice. Cvjetovi se beru kada je sunčano vrijeme, i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom.

U nastavku vam donosimo nekoliko najpopularnijih recepata, a ukoliko vam se svide požurite i iskoristite sezonu barožine.

Sok

Sok od cvjetova bazge jedan je od onih uz koji su odrastale generacije. Ukoliko ste ljubitelj domaćeg aromatičnog soka svakako isprobajte recept koji smo izdvojili u nastavku. Bitno je da povedete računa da cvjetovi zove budu svježi.

SASTOJCI:

30 cvjetova zove

3 l vode

400 g limunske kiseline

3 limuna

3 kg šećera

PRIPREMA:

Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 časa. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 časa uz povremeno miješanje. Nakon 48 časova sirup je spreman za skladištenje u staklene flaše. Na taj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Slatko

Ako do sada niste isprobali, pravo je vrijeme da napravite slatko od zove jer će sigurno biti ljetni hit. Jednostavno je za pripremu, ali i dovoljno aromatično da vam donese miris ljeta u svakom trenutku.

SASTOJCI:

300 g cvjetova zove

1,2 l vode

2 limuna

600 g šećera

100 g korice narandže

PRIPREMA:

Cvjetove zove prelijte sa 1,2 litre hladne vode. Dodajte jedan isječeni limun. Stavite posudu na ringlu i kada proključa sklonite sa vatre. Ostavite da tečnost sa cvjetovima odstoji 24 sata. U procijeđenu tečnost dodajte 600 g šećera i stavite na slabu do umjerenu vatru. Kuvajte slatko sat i 30 minuta. Sklonite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi. Ako je slatko previše gusto nakon hlađenja, dodajte šolju vode i vratite na ringlu. Kada proključa, dodajte sok od jednog limuna i ušećerene korice narandže. Ostavite slatko da vri još pet minuta, smanjite vatru, a zatim sipajte vruće slatko u suve teglice. Poklopite tegle i okrenite ih naopako dok se potpuno ne ohlade.

Čaj

Cvjetove zove možete osušiti pa tokom jeseni i zime kuvati čaj i tako uživati u njihovom mirisu. Cvjetovi se mogu sušiti obješeni na prozračnom mjestu u hladovini. Osušeni cvjetovi se mogu samljeti i čuvati na suvom i tamnom mjestu, najbolje u staklenim posudama. Ovaj čaj ne treba čuvati duže od 12 mjeseci. U slučaju da cvjetovi potamne i ranije, bacite ih jer cvjetovi nakon sušenja moraju imati prirodnu boju.

PRIPREMA:

Od tri do pet grama suvih cvjetova prelijte s 250 ml ključale vode. Mješavinu ostavite da odstoji najmanje 10-15 minuta, a potom je procijedite. Ovaj čaj je odličan izbor tokom sezone prehlada.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision