Petak, 16. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Avgusta. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Nema pomaka u realizaciji dogovora za formiranje Savjeta ministara BiH

Otkako su 5. augusta potpisani Principi za formiranje Savjeta ministara BiH, odnosno vlasti na državnom nivou, do danas nema pomaka u realizaciji dogovora. Dok razlike o ključnim stavovima rastu posebno u odnosu prema NATO-u u javnost se šalju potpuno dijametralno suprotni stavovi o ANP-u i MAP-u.

Iako se danima priča o potpisanom sporazumu čelnika i približavanju stavova o ANP-u još uvijek nema naznaka o dogovoru. To potvrđuje i posljednja izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Poručuje da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za održavanje sastanka savjetnika kabineta članova Predsjedništva BiH o približavanju stavova. Tvrdi, ANP su izmislili Bošnjaci.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Nema od ANP-a ništa, ništa nije dogovoreno. Gosp. Komšić pokušava da išpekuliše situaciju tako što je to stavio na dnevni red. S moje strane bit će odbijen.

Nakon sastanka sa Dodikom, Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov poručio je da je veoma zabrinut zbog dešavanja u BiH, posebno jer 10 mjeseci nakon izbora nije formirana vlast te se čeka na ekonomske i druge reforme. Govoreći o sporazumu koji su čelnici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH potpisali 5. avgusta, istakao je da se još uvijek nada kako je saglasnost moguća.

“Članstvo BiH u međunarodnim organizacijama je pitanje za vlasti u Bosni i Hercegovini. Uslov mog rada jeste nemiješanje u poslove BiH. Mislim da BiH, njeni narodi i političari sami moraju odrediti kako trebaju živjeti. Pitanje ANP je komplikovano i podijelilo je državu”.

S druge strane poruke međunarodne zajednice, ali i zvaničnog Washingtona su jasne.

Lars-Gunar Vigemark, šef Delagacije EU u BiH

“Svaka od institucija treba obaviti svoj posao. Prije svega tu mislim na Predsjedništvo BiH. Trebaju početi raditi svoj posao, a ne da razgovaraju putem medija. Mi smo podržali sporazum o formiranju vlasti, ali to nije naš sporazum. To je sporazum tri najveće političke partije koje ga same moraju implementirati. Do tada, mi nemamo s kim sarađivati na državnom niovu”.

Vojni i politički analitičari u našoj zemlji ponašanje čelnika ocjenjuju nezrelo i smatraju da naša zemlja i njeni čelnici još uvijek nisu na potrebnom nivou za punopravno članstvo u ozbiljnim institucijama kao što su Evropska unija i NATO.

Ivana Marić, politička analitičarka

“Mislim da je sramota za ove aktere da nisu bili u stanju da sami postignu dogovor već su to morali raditi pod pokroviteljstvom Wigemarka i EU. Što samo pokazuje da nismo dorasli i sazreli da sami se brinemo za ovu državu”.

Ukoliko nekim čudom, iznenada, kao i 5. augusta kada su potpisali “čuveni” sporazum o formiranju vlasti, u utorak, 20. augusta, za kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, ne saopće da je pronađeno rješenje, slijedi totalna blokada čiji ishod niko ne može ni predvidjeti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision