Tuesday, 17. May 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Avgusta. 2014. USK, Vijesti
NEMA DOGOVORA: PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA USK 18. AUGUSTA

BIHAĆ – U Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) održan je sastanak predstavnika kantonalnog i općinskih poljoprivrednih uduženja sa v.d. ministrom poljoprivrede Denisom Kozlicom i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o načinu zajedničkog hitnog djelovanja prema Federalnoj vladi i federalnom resornom ministarstvu kako bi se izmijenio pravilnik o poticajima, donosno prolongirala obaveza registracije poljoprivrednih proizvođača.

Naime, novim pravilnikom o načinu ostvarivanja novčanih poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji donesenim u julu ove godine, već treću godinu zaredom dodatno se usložnjava procedura apliciranja. Ovaj put kao uslov za ostvarivanje poticaja traži se registracija proizvodnje, što je s obzirom na rok do 15. augusta kako tvrde u udruženjima, ali i općinskim službama i resornom kantonalnom ministarstvu, nemoguće ispuniti.

Stoga je na današnjem sastanku dogovoren zajednički nastup prema Federalnoj vladi kako bi se prolongirao rok registracije. Ukoliko ne bude produžen rok za registraciju, bez poticaja samo u proizvodnji mlijeka ostalo bi više od 2.300 poljoprivrednika. Rečeno je da je od ukupnog broja proizvođača mlijeka , registrovano tek 8,3 posto.

Pored toga, razgovarano je o dugu Federacije BIH za poticaje za četvrti kvartal prošle i prva dva kvartala ove godine. Sada već gotovo devet miliona duga po tom osnovu, kako kažu u savezu, dokaz je nezakonitih i kriminalnih radnji u federalnom ministarstvu poljoprivrede, koje imaju za cilj ‘ugušiti’ proizvodnju mlijeka ne samo u našem Kantonu, već u cijeloj Federaciji.

Kažu da su iscrpili sve demokratske metode pregovaranja, a kako pomaka nema, u ponedjeljak 18. augusta, blokirat će granični prelaz Izačić. Uz hitnu isplatu zaostalih dugovanja, poljoprivrednici traže i zaštitnu cijenu mlijeka.

Predsjednik Saveza Husein Selimović dodaje da će se protesti organizirati i u Posavini i Tuzlanskom kantonu, a Federalnoj vladi je ostavljen prostor da učini nešto da do protesta ne dođe.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision