Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Negativna ocjena revizora Federalnom zavodu za javno zdravstvo – najviše nepravilnosti oko nabavke vakcina i plaća zaposlenih

Izvještaj o finansijskoj reviziji o radu Federalnog zavoda za javno zdravstvo, koje je izradio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi niz nepravilnosti u 2021. godini. Odnose se na nabavku vakcina i plate Zaposlenih Zavoda. 
Značajan broj doniranih doza cjepiva kojima je istekao rok trajanja, nesklapanje ugovora o njihovom uništavanju te činjenica da je Federalna vlada proglasila ugovor s kineskim dobavljačem o nabavci 500 hiljada doza Sinofarm cjepiva tajnim, samo je dio nepravilnosti u radu Federalnog zavoda za javno zdravstvo navedenih u revizorskom izvješću. Ugovor nikako nije mogao biti povjerljiv budući da je riječ o javnim sredstvima. 
“U toku godine Zavod je putem donacija od zemalja Evropske unije a zaprimio 1.521.484 doze vakcina koje su imale kratak rok upotrebe. Iako je Zavod provodio javne promocije zaštite zdravlja putem vakcinisanja protiv COVID-a 19, do okončanja revizije izdvojeno je za uništenje 375.427 doza vakcina, koje će proizvesti dodatne troškove za Budžet FBiH”, stoji u izvještaju
Navedene su nepravilnosti i s nabavkom i plaćanjem cjepiva za redovitu dječju imunizaciju. Revizori smatraju kako potrebne količine nisu sačinjene u skladu s kriterijima te skladištena cjepiva na kraju godine nisu odgovarala stvarnim potrebama.
Revizori su se referirali i na odluku uvećanja osnovnog koeficijenta za obračun plaća, koju direktor Zavoda nije razmatrao niti je odobrio Upravni odbor. Navodi se kako većina internih akata Zavoda nije donesena u skladu sa zakonom. Iz Federalne vlade, Zavoda za javno zdravstvo i Upravnog odbora Zavoda nismo uspjeli dobiti izjave, te je za sada nejasno hoće li i u kojoj mjeri uvažiti mišljenja i smjernice iz izvješća. U konačnici bi se o izvješću trebali očitovati i na Federalnom parlamentu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision