Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Septembra. 2023. Zanimljivosti
Naučnici vjeruju da su pronašli zamjenu za palmino ulje

Tim škotskih istraživača vjeruje da su proizveli kako kažu, “sveti gral”, alternativu palminom ulju koje se nalazi u skoro polovini prehrambenih i kozmetičkih proizvoda u supermarketima.

Ogromna potražnja za palminim uljem dovela je do masovne sječe šuma u oblastima oko ekvatora, u kojima raste drveće palmi iz čijih plodova se vadi ulje.

Eksperti za hranu na Univerzitetu kraljica Margaret u Edinburgu kažu da je njihov novi sastojak, koji je stoprocentno biljnog porijekla, za 70 odsto bolji po životnu sredinu od palminog ulja. Ima 80 odsto manje zasićenih masti i za trećinu manje kalorija, zbog čega je prema tvrdnjama tvoraca – zdraviji.

„To je sveti gral koji može da zamijeni palmino ulje i daje isti efekat u proizvodnji. Ima isti ukus i teksturu“, istakla je Katriona Lidl, jedna od glavnih istraživačica sa Univerziteta kraljica Margaret.

Dodaje da je proizvod prošao specijalno testiranje, prilikom kojeg je senzor trebalo da prepozna razliku između njega i tradicionalnog palminog ulja. Rezultat je da razlika nije uočena.

Naučnici kažu da novi PALM-ALT proizvod ima teksturu sličnu majonezu. U sebi ne sadrži proizvode od palme, niti kokosa, nema dodatih šećera, zaslađivača, konzervanasa ni boja.

Pravi se od nusproizvoda dobijenog prilikom prerade lana, prirodnih vlakana i ulja uljane repice.

Palmino ulje je biljno ulje koje se najviše proizvodi u svijetu i čini 40 odsto svih biljnih ulja. Izuzetno je popularno u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji jer je bez mirisa, ukusa i boje. Proizvodima daje glatku teksturu i djeluje kao prirodni konzervans.

Zbog činjenice da je otporno na visoke temperature postalo je idealno za pripremu hrane, odnosno prženje. Stavlja se u sve, od čokolade do šampona, pica, pasti za zube i dezodoransa.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision