Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Juna. 2016. Zanimljivosti
Naučnici se spremaju za prvu fotografiju crne rupe

Jedna interesantna stvar vezana za crne rupe je, nažalost, to što ih nikada zapravo nismo vidjeli. Krivac je sama priroda crnih rupa koja ne dozvoljava detektovanje konvencionalnim instrumentima.

Jedina čvrsta informacija o postojanju crnih rupa došla je tek nedavno i to u obliku otkrića gravitacijskih talasa koji su nastali kao posljedica sudara dvije crne rupe.

S druge strane, više puta su detektovane posljedice njihovog postojanja, kao što su diskovi koji ih okružuju i raspadajuće zvijezde koje crne rupe proždiru.

Danas, astronomi se pripremaju za proizvodnju prve fotografije crne rupe. Štaviše, riječ je o najvećoj crnoj rupi u našoj galaksiji – Sagittarius A*. Ona se nalazi u samom središtu Mliječnog puta, a zahvaljujući međunarodnoj saradnji kroz projekat EHT ili Event Horizon Telescope, naučnici će koristeći devet radioteleskopa napokon otkriti njeno pravo lice.

Da bi se ovo desilo, potrebno je izvesti nekoliko komplikovanih trikova, a oni će biti mogući zahvaljujući učešću naučnika sa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Oni razvijaju poseban algoritam spajanja više fotografija kako bi se dobila jasnija cjelina koju će ovoga puta činiti crna rupa.

Jedan od razloga što je potrebno čak devet teleskopa jeste što je spomenuta crna rupa daleko i k tomu još izuzetno mala. Njena površina je poput 17 sunaca, a udaljena je oko 25.000 svjetlosnih godina. Ekvivalent ovog projekta bio bi fotografisanje jabuke na površini Mjeseca.

Prema trenutnim procjenama, fotografija će biti načinjena 2017. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision