Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Decembra. 2023. Zanimljivosti
Naučnici razvijaju novi model AI za vremensku prognozu

Novi model, “FuSi-Subseasonal”, koji su razvili naučnici sa Šangajske akademije za vještačku inteligenciju za nauku, Univerziteta Fudan i Kineskog nacionalnog centra za klimu, predstavlja značajan napredak u AI klimatskom modeliranju proširenjem opsega prognoze na 42 dana, piše Sinhua.

Novi model je predstavljen 8. decembra u Kineskom paviljonu tokom 28. zasijedanja COP28 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je Univerzitet Fudan.

Po mišljenju naučnika, subsezonske anomalije značajno doprinose klimatskim događajima sa velikim uticajem, tako da je poboljšanje vještina predviđanja u ovom vremenskom okviru hitan zahtjev za unapređenje nauke o klimi.

Novi model integriše arhitekturu transformatora sa vođenim nasumičnim uzorcima u latentnom prostoru kako bi se uzela u obzir neizvjesnost u podsezonskim prognozama. Na taj način, model može da generiše prognoze sa tačnošću koja je veća od onih iz Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMNjF), rekao je Ći Juan, direktor Šangajske akademije vještačke inteligencije za nauku i profesor Univerziteta Fudan.

Novi model je prevazišao izazove u vezi sa netačnim početnim uslovima i neadekvatnim signalima eksterne sile u podsezonskim vremenskim razmacima i riješio je primjetne nedostatke u prognozama, rekao je on.

“Ovo dostignuće se bavi dugogodišnjim tehničkim izazovom u istraživanju klimatskih promjena. Nudi potencijal za pravovremenu i tačniju procjenu rizika povezanih sa klimom”, rekao je Ći.

Štaviše, novi model je značajno unaprijedio sposobnost predviđanja atmosferskog fenomena MJO(Madden-Julian oscilacije), produžavajući vještinu predviđanja MJO sa 30 na 36 dana.

“Tačno MJO predviđanje je važno za planiranje poljoprivrede, spremnost za katastrofe i ublažavanje rizika, kao i za dugoročna istraživanja klime”, dodao je Ći.

“FuSi-Subseasonal”, kroz svoje podsezonske prognoze glavnih vremenskih procesa kao što su intenzivne vrućine, velike hladnoće i obilne padavine, postiže visok nivo preciznosti nedostižan pri tradicionalnim tehničkim metodama, rekao je on.

Kako model napreduje sa svojim najsavremenijim AI sposobnostima, on će sigurno ostvariti značajan napredak u rješavanju šireg spektra klimatskih izazova, doprinoseći osnaživanju razvoja obnovljive energije, izgradnji novih tipova elektroenergetskih sistema, obezbjeđivanju sigurnosti hrane u poljoprivredi i postizanje održive socio-ekonomske transformacije, dodao je Ći.

Svet treba da pronađe efikasnije puteve tehnoloških inovacija kako bi se suočio sa sve ozbiljnijim globalnim klimatskim rizicima. AI ima ogroman potencijal u upravljanju rizikom od klimatskih promjena, rekao je Vu Libo, profesor na Univerzitetu Fudan.

“Sa tako vrhunskom tehnologijom možemo bolje da odgovorimo na rizike od klimatskih promjena”, dodao je Vu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision