Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Jula. 2017. Zanimljivosti
Naučnici iz Amerike prvi put u historiji uspješno modificirali gene ljudskog embrija
Kako su kazali naučnici koji su sproveli istraživanje, tehnologija kojom su uređivali gene u ljudskom embriju, teoretski bi mogla omogućiti razvoj ovih ćelija u ljudskom biću.

Ovo nije prvi put da su naučnici uspjeli modificirati ljudski gen, ali eksperiment u Americi nikad niko dosad nije uspio uraditi toliko precizno i efikasno. Prije dvije godine Kinezi su tvrdili kako im je pošlo za rukom da zamijene gene ljudskog embrija, ali nisu bili 100 posto uspješni u eksperimentu.

“Ljudske gene smo modificirali tehnologijom CRISPR koja će zbog brzine i efikasnosti pomjeriti granice u genetskoj medicini. CRISPR radi poput molekularnih makaza koje mogu selektivno odvojiti neželjene dijelove gena i zamijeniti ih novim dijelovima DNK”, rekao je direktor Univerziteta u Portlandu Shoukhrat Mitalipov, prenosi Independent.

Mnogi osuđuju genetsku modifikaciju ljudskog embrija jer smatraju kako će roditelji ovo otkriće iskorištavati za biranje gena svoje djece. S druge strane, naučnici ističu kako nema niša loše u tome da se roditeljima omogući modifikacija ne bi li spriječili mnoge nasljedne bolesti.

Mnoge zemlje su zabranile sprovođenje ikakvih istraživanja u vezi s genetskom modifikacijom, ali naučnicima u Oregonu dozvoljeno je eksperimentisanje sve dok ne koriste državni novac i ne razvijaju u potpunosti zamjensku seriju DNK-a. Oni su nakon nekoliko dana uništili embrije koje su uspjeli modificirati.

Detaljni rezultati istraživanja sa Univerziteta u Oregonu bit će objavljeni uskoro u lokalnom naučnom magazinu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision