Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Aprila. 2023. Zanimljivosti
Naučnici detektirali radiosignal s planete udaljene 12 svjetlosnih godina: Na njoj bi moglo biti života

Naučnici su detektirali koherentne radiosignale s planete koja je od Zemlje udaljena 12 svjetlosnih godina, a taj signal ukazuje na to da na njemu postoji magnetsko polje.

Istraživači iz američke Nacionalne naučne organizacije kažu da je radiosignal došao sa stjenovite planete nazvane YZ Ceti b, koja kruži oko male zvijezde, crvenog patuljka, YZ Ceti, javlja Daily Mail.

Vjerovatno je nastao interakcijom planetskih magnetnih polja i zvijezde oko koje kruži, poput polarne svjetlosti na Zemlji.

– Potraga za potencijalno nastanjivom planetom u drugom sunčevom sistemu ovisi djelomično o mogućnosti utvrđivanja imaju li stjenovite egzoplanete poput Zemlje, magnetska polja – kaže Joe Pesce, programski direktor NSF-a.

Osim što istraživanje pokazuje da ova stjenovita egzoplaneta vjerovatno ima magnetsko polje, to je i obećavajuće za dalja istraživanja.

Zemljino magnetsko polje je sloj električnog naboja koji je okružuje i proteže se u svemir.

Smatra se da je magnetsko polje ključno za mogućnost planete da bude nastanjiva jer može spriječiti trošenje njene atmosfere.

Dakle, kada su naučnici detektirali ponavljajući radiosignal koji dolazi s planete YZ Ceti b, to je probudilo nadu da bi na toj planeti moglo biti života.

Činjenica da se on može otkriti, a tako je udaljen, ukazuje na to da je vrlo snažan, što znači da je jako i magnetsko polje na planeti.

Zemljino magnetsko polje može privući neke od nabijenih čestica sa Sunca, uzrokujući njihovo sudaranje s atomima u gornjoj atmosferi, poput kisika i dušika.

Kada se to dogodi, dio energije u sudarima se transformira u zeleno-plavu svjetlost, poznatu kao polarna svjetlost ili Aurora Borealis.

Faktor/Daily Mail

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision