Srijeda, 10. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Aprila. 2019. Region
NATO donira 3D radar Crnoj Gori

NATO će donirati Crnoj Gori 3D radarski sistem koji će biti instaliran na Bjelasici, saopšteno je Pobjedi iz sjedišta Alijanse.

Ministarstvo odbrane uputilo je ranije NATO-u zahtjev za ustupanje radara, čija je vrijednost oko 20 miliona eura.

“Možemo potvrditi dodjelu radarskog sistema crnogorskim vlastima. Ovaj važan korak predstavlja još jedan snažan napor da se osigura odbrana i zaštita vazdušnog prostora zemlje, zajedno sa vazdušnim policijskim snagama koje pružaju saveznički avioni iz Grčke i Italije”, kazao je Pobjedi zvaničnik Alijanse.

Prioritet

Ovu informaciju najavio je nedavno na sjednici Odbora za bezbjednost načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

“Sljedeći korak u modernizaciji je nabavka radara. Pošto je to dosta velika investicija, mi smo dobili radar NATO kroz donaciju, a naša obaveza je da izvršimo finansiranje kroz opremanje i uređenje položaja na godišnjem nivou. Na taj način ćemo pokriti one kritične tačke kako bi se zaokružila kompletna slika Crne Gore s obzirom da NATO već pokriva teritoriju Crne Gore. Međutim, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredijelili smo se za nabavku radara koji će najvjerovatnije biti postavljen na Bjelasici i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem”, rekao je Dakić na nedavnoj sjednici Odbora za bezbjednost.

Iz Ministarstva odbrane, nijesu juče jasno potvrdili informaciju koju je saopštio Dakić, već su naveli da su razgovori sa NATO u toku.

“Kao jedan od nacionalnih prioriteta je nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore. Ministarstvo odbrane Crne Gore uputilo je zahtjev za ustupanje radara, koji će biti razmatran na NATO Komitetu za investicije. Nakon eventualnog prihvatanja, krenuće se u proces pripreme radara, njegovog transporta i instalacije na teritoriji Crne Gore. Do stavljanja u operativnu upotrebu proces će trajati od 18 do 24 mjeseca”, naveli su iz ministarstva.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, troškove transporta i instalacije snosiće crnogorska strana, a to bi moglo koštati državu oko četiri miliona eura, što predstavlja značajno manja izdvajanja nego ukoliko bi Crna Gora morala sama da snosi troškove nabavke radarskog sistema.

Važan poklon

Vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući donaciju NATO-a Crnoj Gori, kaže da je i ona veoma značajna, naročito u finansijskom smisju jer naša zemlja odlaže trošak od oko 20 miliona eura.

“Sada je potrebno potpisati tehnički sporazum u kojem se definiše model po kome se vrši pozajmica. Dakle, treba vidjeti da li će to biti nacionalna pozajmica, iz neke zemlje koja to stavlja na raspolaganje, ili će NATO agencija, koja je zadužena za nabavke, vršiti nabavku unutar svojih mogućnosti i sredstava. To je stvar administracije, koliko će trajati procedure. Nije previše hitno, jer je ranije postojao radarski sistem S – 600, ali nije bilo operativnog radarskog sistema. Sada, kada je Crna Gora članica NATO, ovo pitanje se rješava na perspektivan način, a donacijom se odlaže trošak Crne Gore u iznosu od 20 miliona eura”, zaključio je Radić.

Dugoročnim planom odbrane planirana je nabavka 3D radara, a kao najpovoljnija lokacija za radarski položaj razmatra se lokalitet Zekova glava na planini Bjelasici.

“Na ovaj način, dostići će se puna operativna sposobnost za generisanje prepoznate slike o situaciji u vazdušnom prostoru Crne Gore”, navedeno je u dokumentu ministarstva.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision