Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Nastavljena bespoštedna borba za kontrolu nad Domom naroda parlamenta BiH:Kako će glasati poslanici Pokreta za državu

Poslanici u NSRS će u četvrtak glasati za delegate u Domu naroda BiH, a od glasanja poslanika PzD bi moglo zavisiti funkcionisanje ove državne institucije. Jedni su već postigli dogovor sa Miloradom Dodikom, drugi jasno kažu da su protiv, a neki su još uvijek neodlučni.

U Pokretu za državu SDP ima dva zastupnika, SDA jednog, DF jednog i Bh. zeleni jednog. S obzirom na to da SDP ima dva, na njima je i najveća odgovornost za ishod glasanja, međutim i ostali poslanici PzD-a imaju teret toga da li će Dodikov SNSD u naredne četiri godine imati četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH što dovodi u pitanje funkcionalnosti države u naredne četiri godine.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da će odluku o tome kako će glasati njihovi poslanici donijeti do dana održavanja sjednice na kojoj će se glasati za kandidate za Dom naroda BiH. On je raspoložen za to da njihovi poslanici glasaju za opoziciju u RS-u, međutim ukoliko se ne uspije dogovoriti sa Draganom Čovićem i partnerima iz Osmorke da naprave Vijeće ministara bez SNSD-a, on ne uviđa važnost toga da SDP-ovi poslanici ipak glasaju za PDP-ovog kandidata.

SDA je ranije najavila da njihov kandidat Ramiz Salkić neće uraditi ništa što bi SNSD-u omogućilo četvrtog delegata što bi u konačnici jedino moglo značiti da će glasati za opozicionog kandidata u RS-u. Svaka druga kombinatorika značila bi prepuštanje četvrtog delegata Dodiku.

To nas u konačnici vodi do poslanika DF-a i Bh. zelenih. Kandidat Bh. zelenih Sevlid Hurtić je svojim izjavama u javnosti dao naslutiti da se ne planira suprotstaviti Dodiku, a razlog za to je kako saznajemo to što će dobiti ministarsku poziciju u Vladi RS-a. Njemu će se pridružiti DF-ov zastupnik Mirsad Duratović kojem je Dodik obećao mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. No, i jedna i druga pozicija koje nudi Dodik su lako smjenjive i promjenjive, što se i pokazalo u prethodnim godinama kada je SDA u zamjenu za četvrtog delegata od Dodika dobila mjesto potpredsjednika, koje su ubrzo izgubili.

Predsjednik DF-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je prije sedam dana za Klix.ba rekao da će njegov poslanik pratiti odluku SDP-a s obzirom na to da imaju više zastupnika. Međutim, njegova izjava u Banjoj Luci prije tri dana govori drugačije, a što je potvrdio i Nermin Nikšić danas nakon razgovora sa opozicijom u RS-u.

“Odluka ljudi koji su se ovdje borili i izborili je takva i ja je duboko poštujem jer ne bih ja sad iz Sarajeva njima da pametujem šta oni treba da rade. Na kraju i politika DF-a je takva da smo svim tim lokalnim organizacijama i kantonalnim prepustili na slobodu tu vrstu odluke”, rekao je Komšić zaboravljajući da glasanje u NSRS-u nije samo lokalna stvar, nego i stvar države.

Izjavom da će DF podržati SDP-ovu odluku je loptica prebačena u ruke SDP-a, no iz posljednjih izjava jasno je da volje za podršku opozicionom kandidatu, tačnije PDP-ovom Nenadu Vukoviću, nema ni u DF-u ni u BH. Zelenim.

SDA-ov kandidat Ramiz Salkić je za Klix.ba prokomentarisao proces glasanja za delegate u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH kazavši da je u ovom trenutku potrebno da se poslanici Pokreta za državu izdignu iznad pojedinačnih ambicija.

“Razumijem pojedinačne ambicije i očekivanja, ali trebamo se izdići i ponuditi rješenje koje neće razočarati naše glasače i naštetiti funkcioniranju države…Važno bi bilo da niko nema mogućnost i privilegiju da blokira državu i procese u njoj. Ambicije SNSD-a su da nastavi politiku koju su vodili ranije, a koja uključuje separatizam, što opet uključuje ugrožavanje mira. O ovim stvarima svi trebamo voditi računa prije konačne odluke”, rekao je Salkić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision