Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Augusta. 2014. Vijesti, Zanimljivosti
Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Klisa u Gučoj Gori

Krajem juna nastavljena su arheološka istraživanja srednjovjekovne nekropole na lokalitetu Klisa, u mjestu Guča Gora općina Travnik, riječ je o drugoj fazi istraživanja koju je pokrenuo Zavičajni muzej Travnik uz finansijsku podršku Općine Travnik. Kustos arheolog Zavičajnog muzeja Travnik Ajla Sejfuli u izjavi za Agenciju Fena rekla je da je nekropola u više navrata spominjana u stručnoj literaturi, gdje se navodi da su na ovom lokalitetu osim kamenih sarkofaga, od kojih je u ovim istraživanjima pronađen samo jedan, postojali i nadgrobni spomenici – stećci.

– Krajem 1950-ih godina u arheološku zbirku Zavičajnog muzeja prenesen je i nadgrobni spomenik koji ima formu krstače, a na kojem se spominje ime Petra Kušetića. Epitaf je pisan bosančicom, a na osnovu oblika i forme slova pretpostavlja se da potječe s kraja 14. odnosno početka 15. stoljeća – rekla je Sejfuli.

Ona je pojasnila da je u prvoj kampanji istraživanja, krajem prošle godine, otkriveno osam grobova, dok je u drugoj fazi otkriveno preostalih devet.

Sejfuli navodi da je riječ o grobovima sa skeletnim ostacima, od kojih je većina položena u drvene sanduke koji imaju formu korita i koji su svojim oblikom imitirali mnogo savršenije kamene sarkofage izrađene od muljike.

– Jedan takav sarkofag je otkriven u prošloj kampanji i na osnovu preliminarnih rezultata može se reći da je u njemu sahranjena odrasla muška individua u čijem grobu su od nalaza pronađeni ostaci tkanine crvene boje sa sitnim brončanim ukrasima koji su bili dio nošnje. U ovom grobu također su pronađeni i ostaci kože, koji su se nalazili u predjelu nogu pokojnika, vjerovatno se radi o ostacima obuće – rekla je Sejfuli.

Dodala je da je u jednom od grobova pronađen i novčić koji se nalazio umotan u komad tkanine, te naglasila da, s obzirom na činjenicu da je novčić u veoma lošem stanju, tek nakon čišćenja i konzerviranja će se moći odrediti o kojem tipu je riječ.

Pored nalaza u samim grobovima, kaže Sejfuli, na lokalitetu su pronađeni i fragmenti prethistorijske i srednjovjekovne keramike te željezni nož.

– Na osnovu dosadašnjih rezultata može se reći da se na ovom lokalitetu sahranjivanje vršilo duži vremenski period, a nastavak istraživanja, kao i detaljnije analize koje će biti obavljene će pokazati tačan vremenski raspon ukopavanja na ovoj nekropoli – rekla je Sejfuli.

Ona je istakla zanimljivost da su, kao i na ostalim nekropolama koje su istražene u okolini Travnika, svi skeletni ostaci bili pokriveni krečom, što se tumači kao jedan od načina sprječavanja širenja zaraznih bolesti.

– Zavičajni muzej Travnik će nastojati u narednom periodu da stupi u kontakt s kolegama iz inostranstva koji se u svom naučnom radu bave isključivo antropologijom i različitim analizama skeletnih ostataka, čime bismo dobili značajne rezultate o starosti skeleta, eventualnim bolestima i slično – rekla je Sejfuli.

ZADNJE VIJESTI IZ Vijesti Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision