Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Prethodno ročište obilježila rasprava o dokumentu na bosanskom jeziku

Novo ročište u slučaju protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika danas će biti održano na Sudu Bosne i Hercegovine, a Tužilaštvo BiH bi trebalo nastaviti s iznošenjem materijalnih dokaza.

Naime, Tužilaštvo BiH je kao dio dokaza iznijelo i Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je odbrana istaknula kako se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo BiH skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Sutkinja u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku te prevodom na srpski jezik.

Inače, nakon prethodnog ročišta Dodikov advokatski tim održao je press konferenciju i Istočnom Sarajevu gdje su poručili kako su zadovoljni ročištem.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge. Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće. Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati”, kazao je tada Nobilo.

Još tada, odbrana je pozvala visokog predstavnika Christiana Schmidta da se pojavi u sudnici.

“Pozivamo ga, ukoliko se ne plaši, da dođe na sud da stane tamo i da nam dokaže da je u pravu. Mi ništa više ne tražimo. Uostalom, on je inicirao ovaj postupak, on je mijenjao krivični zakon”, rekao je advokat Goran Petronijević.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision