Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Aprila. 2024. Region
Nastavlja se drama nakon izbora u Hrvatskoj, moguće i poništenje rezultata

Šef Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović oglasio se prvi put od jučer kad je na press konferenciji nakon vanredne sjednice suda objašnjavao da Zoran Milanović ne smije biti mandatar niti premijer nakon tek održanih izbora.

Mnogima je bilo problematično što je Šeparović 18. marta, kada je Ustavni sud prvi put upozorio Milanovića, rekao da nakon izbora on može biti mandatar, prenosi Index.hr.

Šeparović u izjavi za Al Jazeeru Balkans danas kaže da je to tačno i ne bježi od toga. No ponudio je objašnjenje zašto je u petak Ustavni sud donio upozorenje koje je donio.

“Ali pogledajte pažljivo uz dodatak ‘ako se bude držao Ustava i zakona’. Isto sam tada najavio da je teoretski moguće i poništenje izbora, poništenje odluke o davanju mandata i odluke sabora o izglasavanju povjerenja vladi ako ne bude poštivao upozorenje Ustavnog suda.

Nakon toga nije poštivao Ustav, nije poštivao upozorenje, nije odmah dao ostavku, već je sudjelovao u kampanji kao premijerski kandidat i otvoreno govorio da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Takvim postupanjem sam se je isključio od mogućnosti da bude budući mandatar”, rekao je Šeparović.

Istovremeno profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Đorđe Gardašević tvrdi da Ustavni sud nema ovlast za ovu vrstu zabrane.

“Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem”, rekao je profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Đorđe Gardašević za Novu TV.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision