Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Novembra. 2014. USK, Vijesti
Nasilje nad ženama: Kroz Sigurnu kuću u Bihaću prošlo 300 žrtava nasilja

Međunarodna je sedmica borbe protiv nasilja nad ženama. Ova tema u našoj zemlji još uvijek je tabu. Nasilje u porodici najčešće se smatra privatnim problemom koji treba ostati iza zatvorenih vrata. U 2013. godini u devet sigurnih, kuća koje djeluju na području BiH, boravilo je 417 žrtava nasilja u porodici, od čega je 50% žena.

U  Bosni i Herceogini je preko 52% žena u toku svog života doživjelo nasilje. U 2013. godini policiji u našoj zemlji je prijavljeno 2.757 slučajeva nasilja u porodici. Prema istraživanjima samo 10% slučajeva nasilja se prijavi dok 90% ostaje neprijavljeno. Najčešći oblik nasilja u porodici je fizičko nasilje, a uzroci su mnogobrojni.

U Udruženju  “Žene sa Une” iz Bihaća nastoje pomoći svim žena nad kojima se vrši bilo kakav oblik nasilja. U Unsko-sanskom kantonu 2005. godine  osnovana je Sigurna kuća koja pruža pomoć ženama i djeci koje su pretrpili nasilje. Do sada je kroz ovu kuću,  od njenog osnivanja 2005. godine prošlo preko 300 žena i djece.

Boravak u Sigurnoj kući je na dobrovoljnoj osnovi. U posljednje vrijeme povećan je broj žena koje žele prekinuti bračnu zajednicu, ali svakako ima i slučajeva kada se žena želi vratiti u porodicu. No, nerijetko se mnoge od njih ponovo jave u Sigurnu kuću gdje su trenutno smještene 4 žene i 6 djece. Porazna je činjenica da je broj korisnika u odnosu na prošlu godinu povećan.

Iz Udruženja žena sa Une naglašavaju da žele i nastoje pomoći svim žrtvama nasilja u porodici, ali je ta mogućnost upitna zbog neostatka sredstava za rad. Naime, zakonska obaveza finansiranja sigurnih kuća je u nadležnosti Kantona i Federacije, ali ove godine nisu realizirali niti jednu marku.

“Šesnaest  dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1,700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja je počela jučer i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision